Under covid-19-pandemin införde landet tillfälligt möjligheten att kunna få de piller som behövs för en tidig medicinsk abort utan att besöka en sjukvårdsinrättning. Före pandemin krävdes ett personligt samtal på en klinik vid abort före vecka tio, samt en ultraljudsundersökning för att fastställa graviditetens längd.
Systemet skulle avvecklats i slutet av augusti i år. Men så inkom ett förslag om att ändra i abortlagen från en ledamot i parlamentets överhus. Två veckor efter att det gått igenom där, antogs lagändringen den 30 mars av underhuset med 215 röster mot 188.
Wales hade genomdrivit samma förändring kort dessförinnan, och även Skottland väntas följa efter. Totalt har omkring 150 000 använt sig av möjligheten till hemabort sedan den infördes för att minska risken för covid-smitta våren 2020, skriver The Guardian.
Ändå hade det rapporterats om att antalet kvinnor som sökte ambulans på grund av komplikationer efter intag av abortpiller i hemmet ökat markant, påpekar Respekt.
Och i remissrundan ansåg 70 procent av de över 18 000 som hörde av sig med åsikter att hemaborterna borde upphöra.
Bland annat oroade sig Nationella nätverket för hälso- och sjukvårdspersonal för skydd av barn, NNDHP, för ”bristen på personlig bedömning” bland barn under 18 år eller omhändertagna ungdomar under 25 år.
Kort efter att den tillfälliga regeländringen godkändes började det dyka upp uppgifter om aborter som skett bortom den lagliga och säkra tio-veckors gränsen, inklusive en abort i graviditetsvecka 28, skriver Respekt.