Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

”Helt annan bild” av Buschs husköp

Ebba Buschs husköp har i vissa medier och av politiska motståndare utmålats som ett försök att lura en äldre man. I en intervju med TV4 medger nu säljaren att han skrivit på avtalet men varit missnöjd med Buschs planer för tomt och hus och då ångrat sig. Tidningen Inblick har också kunnat visa på ett nätverk som ligger bakom medieattacken på KD-ledaren.

Nyheter · Publicerad 14:37, 1 mar 2021

Det har beskrivits som ett sänke för både Kristdemokraterna och för partiledarens förtroende. Ebba Buschs köp av ett hus utanför Uppsala från en 81-årig man har fått enorm uppmärksamhet sedan mannen velat dra tillbaka försäljningen. Men nu kommer nya uppgifter som visar att flera personer runt mannen drivit på för att få medier att skriva negativt om Busch.

I slutet av september förra året publicerade en vän till den 81-årige säljarens hyresvärd ett Facebookinlägg där hon efterfrågar tips på hur man ska få KD-ledaren att dra tillbaka sitt köp.

Flera personer, bland annat representanter för kontroversiella Rättssäkerhets­organisationen, som har kopplingar till huset och Johan Binninge som sedan ska bli säljarens juridiska ombud, diskuterar i tråden.

”Om saken blir känd i media kanske gör henne mör”, skriver en person.

Strax därefter får kvinnan som skrivit Facebookinlägget en fullmakt att agera i säljarens ställe.

Den motsägelsefulla strategin, skriver Inblick, var att framställa säljaren både som inkapabel att fatta egna beslut, och som mycket beslutsam i sin ånger att häva affären med Busch.

Johan Binninge tonar i en intervju med Inblick ned sin kontakt med kvinnan som fick fullmakt att agera åt säljaren.

– Vi är goda vänner men det är längesedan vi träffades, säger han.

Samtidigt avslöjar nu TV4 att den 81-årige mannen medvetet sålde huset men att han sedan ångrade sig när han fick kännedom om planerna för tomten och huset. Det var när han förstod att träd skulle fällas och stora förändringar skulle göras i huset som han fick kalla fötter, säger han.

– Det här ger ju en helt annan bild av den här husaffären, säger den politiska kommentatorn Marcus Oscarsson i TV4.

Att det är en 81-åring som sålt huset ska inte ha betydelse, påpekar han.

– Lagen gäller lika oavsett om säljaren är 31 eller 61 eller 81. Och i den här ganska långa intervjun så svarar han väldigt tydligt på en mängd olika frågor och har väldigt bra minne i både närtid och dåtid, säger Oscarsson.

På tisdag ska förhandlingarna i tingsrätten om husköpet inledas. Parallellt pågår också en juridisk process där Ebba Busch anmälts för grovt förtal för att hon på sociala medier enligt anmälan beskrivit 81-åringens ombud i nedsättande ordalag.

Lagen gäller lika oavsett om säljaren är 31 eller 61 eller 81.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10