På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Predikanten Randy Clark talade på onsdagen om helande på New Wines ledarkonferens i Citykyrkan i Stockholm. Foto: Arash Asadi

"Helande ingår i uppenbarelsen"

När New Wine bjöd in till ledarkonferens i Citykyrkan i Stockholm i veckan, var bruket av nådegåvor i fokus.

Nyheter · Publicerad 11:47, 22 mar 2013

Havet av upplyfta händer skymmer nästan musikerna på scenen, för mig som står långt bak i kyrksalen. Det här är New Wines ledarkonferens i Citykyrkan i Stockholm och omkring 600 personer, de flesta pastorer och församlingsledare, har anmält sig till konferensen. New Wine är inget samfund, snarare ett nätverk som arrangerar konferenser och inspirationsmöten.

Den här konferensens huvudtalare är predikanten Randy Clark, grundare av Global Awakening och en av Torontoväckelsens tidiga förgrundsgestalter på 1990-talet. När han kliver upp på estraden uppmanar han åhörarna att förvänta sig helanden under mötets gång. Han ber alla som upplever att de blir helade att resa sig upp så att de kan få en kort välsignelse.
Så börjar själva predikan. Den består av bibelord om helande och berättelser om människor som Randy Clark har sett bli helade. Han berättar bland annat om blinda som börjat se, strokedrabbade som blivit friska och psykiskt sjuka som blivit friskförklarade.
Några minuter in i predikan reser sig så den första personen upp.
– Jag välsignar dig i Jesu namn, säger Randy Clark innan mannan sätter sig ner.

Han undervisar att helande finns i uppenbarelsen om Jesus som Messias. Clark knyter an till det bibelställe där Jesus hälsar till Johannes döparen att de sjuka blir botade, när Johannes har börjat tvivla på om Jesus är "den som skulle komma".
Randy Clark säger att man inte ska låta känslorna komma i vägen för ett helande.
– Det vore onaturligt att inte ha känslor när ett helande sker, men i stället för att jobba upp dem i förväg, vill jag först se vad Gud gör. Sedan låter vi känslorna komma, säger han.
Han berättar om ett möte där deltagarna trodde att det var Randy Clark som botade sjuka.
– Jag avbröt mötet och sa "det handlar inte om mig, nu lovsånger vi Jesus och fokuserar på honom".
I slutet av mötet är det flera personer som reser sig upp som ett vittnesmål om fysiska helanden. Därefter bjuder Randy Clark fram alla som vill ha förbön för helande. Flera köer bildas och förbönen pågår i närmare en timme.

New Wines ledarkonferens pågick mellan tisdag och torsdag förra veckan.

ARASH ASADI 

Fotnot: I måndagens Världen idag publiceras en intervju med Daniel Norburg, nationell ledare för New Wine i Sverige.

ENKÄT: Varför är du på New Wines ledarkonferens?

Benjamin Norburg, 20, Malmö:
– Jag vill lära mig mer om Guds rike och förlösa hans helande kraft i Sverige. Här har jag fått se mycket, framför allt att helanden händer i Sverige också. Det är uppmuntrande. 

Lena Junholm, 55, Göteborg:
– Jag längtar efter att Gud ska resa och utrusta sitt folk, för vi behöver komma ut. New Wine hjälper oss att bli upprättade och utrustade. Både för vår egen skulle och för världens skull. 

Kathy Hammar, 60, Lidingö:
– Jag kan inte hålla mig borta härifrån. Det är så underbart att vara i Guds närvaro, som brukar vara stark på de här konferenserna. Jag längtar den helige Andes gåvor komma in i våra vardagsliv.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier