Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Hedersvåld inte med i V:s nya program

Varken hedersförtryck eller hedersvåld nämns i förslaget till nytt partiprogram för Vänsterpartiet. Längre än ”hedersrelaterade föreställningar” sträcker man sig inte. Det möter nu kritik både i och utanför partiet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 2 nov 2019

Ett förslag till nytt partiprogram för Vänsterpartiet är sedan en tid ute på remiss i partiet. Frågan kommer upp på partiets Vänsterdagar i Göteborg, som inleddes på fredagen, men beslutet fattas först på kongressen i maj nästa år.

Förslaget har redan väckt diskussion och kritik, dels för att meningen att Sverige bör lämna EU har tagits bort, dels för skrivningar om positiva effekter av kapitalismen.

Nu kommer också kritik för att frågan om hedersförtryck inte tas upp på allvar. I det nuvarande programmet, som reviderades så sent som 2016, nämns det över huvud taget inte.

I det nya förslaget berörs frågan som hastigast under avsnittet om könsmaktsordning: ”Nedvärderingen tar sig olika uttryck och kan legitimeras mer eller mindre dolt genom alltifrån myndighetsutövning och hedersrelaterade föreställningar till sociala normer”.

En som reagerat på detta är gruppledaren för Vänsterpartiet på Lidingö, Jonas Lundgren. Han är även sekreterare i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Jag är oroad över att man från programkommissionens sida väljer att använda ett relativiserande begrepp som ”hedersrelaterade föreställningar.” Vänsterpartiet har alltid varit och bör fortsätta vara ett parti som identifierar och uppmärksammar förtryckande strukturer, säger han till TT.

– Att då tala om ”hedersrelaterade föreställningar” i stället för ”hedersrelaterat våld och förtryck” är märkligt. Det blir som att försöka försköna den kontroll och det förtryck som många lever under i hederns namn, säger Jonas Lundgren.

En annan som reagerat är Amine Kakabaveh, som i flera år låg i fejd med partiet bland annat kring frågan om hedersförtryck, tills hon själv valde att lämna partiet strax innan hon skulle uteslutas i somras.

– Vänsterpartiets ledning har aldrig varit intresserad av frågan eller varit på de hedersutsattas sida, säger hon till TT.

Partiledaren Jonas Sjöstedt tog upp hedersvåldet i sitt tal i Almedalen i Visby i somras och i en intervju med TT i september sade han att partiet vill se ”kraftfulla åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket”.

Frågan bör finnas med i partiprogrammet, säger han i en skriftlig kommentar till TT inför mötet i Göteborg:

– Jag tycker att hedersvåldet ska nämnas uttryckligen i partiprogrammet. Det är en principiell fråga och vi kommer att behöva bekämpa hedersvåldet under många år framöver. Det är en viktig del av Vänsterpartiets politik, skriver Sjöstedt.

Trots detta berörs inte frågan närmare i förslaget till nytt partiprogram. Enligt sammankallande i programkommission Hanna Cederin har kommissionen dock ingen annan uppfattning än Jonas Sjöstedt och partiledningen.

– Det är möjligt att det är rimligare att skriva förtryck och lägga till en mening om att det är specifikt. Men det ska också sägas att det finns ett feministiskt program där det står ytterligare texter som vi har förhållit oss till. Vi vet att det är avhandlat i det programmet, säger hon till TT.

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

John Ortberg tvingas bort från pastorstjänst

Den kände teologen och författaren John Ortberg tvingas lämna rollen som pastor i den amerikanska... tisdag 4/8 14:50

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens... tisdag 4/8 14:00

Senaste nytt

    Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

    Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

    Varför visar sig inte Gud tydligare?

    Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt