Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Visby domkyrka har varit plats för en fotoutställning med hbtq-agenda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hbtq-utställning vill utmana Bibelns skapelseberättelse

En präst i Visby utmanar Bibelns syn på kvinna och man genom en fotoutställning med hbtq-tema.

– Den här utställningen skapar förvirring av Bibelns budskap, säger en av utställningens kritiker, SD-politikern Anna Sundberg.

Nyheter · Publicerad 15:00, 14 feb 2023

Petra Guteskär, präst i Visby domkyrkoförsamling, var för snart tio år sedan med och startade Gotland Pride. Guteskär är även initiativtagare till en fotoutställning med hbtq-motiv som visades i kyrkan under november förra året. Under våren och sommaren ska utställningen visas upp på flera andra platser i Sverige.

På fotografierna syns lokala hbtq-personer, med ord från Bibeln och psalmboken skrivna på bar hud.

– Det har grott i mig i många år att jag vill göra något som skulle kunna beröra dels hbtq-communityn, men som också skulle kunna vara ett samtalsunderlag för de här frågorna i kyrkan, säger hon i en färsk intervju med Kyrkans Tidning.

Utställningen uppges ha varit välbesökt samt mött god respons från hbtq-gemenskaper.

Syftet var, enligt Petra Guteskär, att ”utmana skapelseberättelsen med man och kvinna som vi har byggt så många århundraden på”.

Inom Svenska kyrkan finns även många som står för klassisk bibelsyn. Anna Sundberg (SD), ledamot i kyrkostyrelsen samt vice gruppledare i kyrkomötet, anser inte att det är Svenska kyrkans uppgift att ”utmana” Bibeln.

– Jag tycker den här utställningen endast skapar förvirring av Bibelns budskap då lösryckta bibelord appliceras för att styra sina syften i den vänsterliberala riktningen, säger Sundberg i en skriftlig kommentar till Världen idag.

– Jag vill se en kyrka som fokuserar på att evangelisera och berätta om den Jesus som sätter människor fria. Och jag vill se en kyrka som gör lärjungar och lär oss att leva i helgelse och sann gudsfruktan, fortsätter hon.

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00