Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hbtq-frågan splittrar amerikanska metodistkyrkor, där över 2 000 församlingar nu lämnat samfundet UMC på kort tid. Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Hbtq-splittring i USA växer – allt fler församlingar lämnar metodistsamfund

I helgen godkändes utträdet för 264 församlingar ur samfundet United Methodist Church (UMC).

Det betyder att över 2 000 församlingar lämnat samfundet sedan förra året och orsaken är splittring i hbtq-frågan.

Nyheter · Publicerad 11:00, 26 apr 2023

Splittringen är stor inom metodistsamfundet UMC i USA sedan en tid tillbaka. Bara under fjolåret valde över 1 800 församlingar att lämna samfundet.

Bakgrunden till splittringen är en debatt som pågått i flera år i frågan om att ändra samfundets officiella ställning kring homosexualitet. I dag är hållningen att homosexualitet är ”oförenlig med kristet lärande” och det är inte tillåtet inom UMC att välsigna homosexuella par. Inte heller får personer som lever i homosexuella förhållanden, som inte är i celibat, bli präster.

Dock har ett antal teologiska ledare valt att inte följa samfundets regler. Bland annat vigdes en man i Kalifornien till biskop i slutet av förra året, trots att han är gift med en annan man, och blev då samfundets första öppet homosexuella biskop.

Splittringen i frågan har alltså gjort att många konservativa inom UMC velat lämna samfundet.

– I dag upplever vi att UMC är en brusten institution, skrev den stora Texaskyrkan White’s Chapel i ett dokument som släpptes inför att församlingen i fjol röstade för att lämna samfundet.

Vid ett extramöte i Knoxville i samfundets Holstondistrikt – som omfattar östra Tennessee, sydvästra Virginia och norra Georgia – godkändes i helgen utträde för 264 församlingar.

”Vi känner förlust i den här separationen. Ändå känner vi hopp för våra olika vägar framöver”, läste de ansamlade upp tillsammans efter att beslutet tagits.

UMC:s Holston-distrikt kommer nu bestå av 578 församlingar.

”Förlusten är betydande”, skriver Holstondistriktet i ett nyhetsbrev, men framhåller att 79 procent av församlingarna kommer stanna kvar inom UMC.

De betonar samtidigt att församlingarna som lämnar har spelat en stor roll för många medlemmar inom UMC.

– Beslutet från konferensen att ratificera utträdena kommer inte förändra den påverkan som dessa pastorer och församlingar haft på oss, säger biskopen Debra Wallace-Padgett i ett uttalande på Holstondistriktets hemsida.

Totalt har nu 2 095 församlingar lämnat UMC sedan 2019, de allra flesta under förra året. Totalt har nu omkring sju procent av samfundets församlingar lämnat UMC.

I spåren av alla utträden har Global Metodist Church (GMC) bildats, som ska vara ett teologiskt konservativt alternativ till UMC. De flesta av de som lämnat UMC har också deklarerat att de kommer gå över till det nya samfundet.

Men konflikter pågår också kring utträdandena. I flera distrikt har församlingar stämt sina distrikt, då de hävdar att de krävs på pengar av samfundet för sina kyrkobyggnader.

I dag upplever vi att UMC är en brusten institution.

Metodistkyrkan i USA

• United Methodist Church (UMC) bildades 1968 när Evangelical United Brethren Church och The Methodist Church gick samman.

• 2019 hade United Methodist Church nära 6,5 miljoner medlemmar i över 30 500 kyrkor.

• Sedan dess har 2 095 församlingar lämnat samfundet, efter splittring i hbtq-frågan.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00