I onsdagens tidning berättade Världen idag att den frikyrklige profilen och företagaren Per-Olof Eurell nu gett ut en bok om att han på kort tid helt ändrat sig om hbtq-frågor. Boken beskrivs som författarens egen resa ”från att vara anti-hbtq och övertygad om att Bibeln var tydlig i sin negativa syn på homosexualitet till att låta ’verkligheten’ korrigera honom”.
Här berättas också om hur Per-Olofs son kom ut som homosexuell och hur detta påverkat honom.
Världen idag kan berätta att boken skickats ut till ett större antal pastorer inom Evangeliska frikyrkan och pingströrelsen, dessutom till andra ledare inom frikyrkan och kristna företagare.
En som fått boken är Timo Lordhem, pingstpastor i Örkelljunga.
– Jag har börjat läsa den men jag vet att jag inte håller med om teologin, säger han men tillägger att han inte har några synpunkter på utskicket.
– Det står var och en fritt att lägga sina pengar på att försöka påverka om man vill det.
En annan som fått boken är Andreas Holm, EFK-pastor i Motala.
– Jag förstår av boken att det varit en svår personlig situation för familjen, med all respekt för deras process så anser jag att det här är fel sätt att påverka, säger han och uppmanar troende att själva fördjupa sig i frågan genom att studera Bibeln.
– Det blir annars en slags propaganda för, som jag ser det, den nya liberala tolkningen av Bibeln som egentligen är främmande för klassisk, kristen tro. Människor är fria att tolka Bibeln som de vill, men att försöka styra andra att få in människor i den nya tolkningen, det är nog inte en bra väg.
Världen idag har varit i kontakt med Per-Olof Eurell angående bokutskicket.
”Jag har skickat den till några pastorer och ledare i pingstkarismatiska församlingar. Eftersom det varit svårt att få ärliga samtal i våra kretsar där man faktiskt lyssnar på och försöker förstå personer som Andreas Wijk och Gabriel Eurell [Per-Olofs son; reds anm] är min förhoppning att de ska läsa boken och se att ’frågan’ inte är så enkel och entydig som vi kanske velat tro. Det är också viktigt att förstå att detta handlar om riktiga människor som finns mitt ibland oss”, säger han i ett skriftligt svar.
EFK-profilen och pastorn Stefan Swärd påminner om att det 2009, då riksdagen röstade igenom den könsneutrala äktenskapslagen, fanns en enad front från kyrkorna mot detta.
– Det hbtq-liberala samhället såg väl det som sin uppgift att skjuta sönder denna enade front. Svenska kyrkan föll enkelt, där har vi kyrkopolitiker som mer läser partiprogram än Bibeln och kyrkohistorien. Där sprack kyrkans enhet.
– De ortodoxa och katolikerna drivs det ingen kampanj mot för att man vet att det inte är någon idé, de har sin ståndpunkt och sitt läroämbete. Nu är det frikyrkan som är rejält i skottgluggen.
Stefan Swärd menar att det är tydligt att det pågår någon form av kampanj riktad mot frikyrkorna att ändra sin teologi, något som intensifierats bara de senaste månaderna. Han nämner, förutom Per-Olof Eurells bokutskick, en rad olika utspel i sekulära och kristna medier den senaste tiden som följer ett tydligt mönster.
Världen idag har bland annat berättat om influeraren Andreas Wijks medverkan i SVT, teologen Joel Halldorfs återkommande texter i Expressen och Niklas Piensohos bibelstudier i Filadelfiakyrkan, som alla inneburit att den traditionella bibelsynen på sexualitet och äktenskap ifrågasatts.
Världen idag har tidigare också avslöjat att det finns slutna grupper på Facebook där hbtq-liberala medlemmar inom Pingst och EFK rådslår med varandra.
– Uppenbarligen pågår en kampanj för att få frikyrkorna att ändra sig. Man är högljudd och aktiv, medan de som inte vill ändra sig är lågmälda, tysta och viker undan, säger Stefan Swärd.
Han betonar att alla naturligtvis har rätt att driva de frågor de vill, men frågar sig vad man hoppas få för resultat.
– Vill man stå för regnbågskristendom finns det i dag många platser att söka sig till, både i Svenska kyrkan och i vissa frikyrkor. Jag vet inte om den här kampanjen får något genomslag, men i så fall är det genomslaget ökad splittring.
Inte sällan beskylls konservativa kristna för att fokusera på sexualfrågor. Swärd menar att det är uppenbart att det är de som vill liberalisera som driver den här debatten.
– Det är nog snarare så att vi har talat för lite om det här i våra kyrkor.