Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hbtq-konst i kyrkor väcker känslor

Bibliska bilder ihop med bara bröst och ett lesbiskt par. Sådana motiv används som kyrkokonst i danska Fåborgs kyrka men snart ska bilderna bort, enligt beslut i kyrkorådet.

I Malmö har en planerad utställning i S:t Pauli kyrka, God Love Pride, nyligen stoppats.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 jul 2020

Fotoutställningen i Malmö stoppades med förklaringen att regelverket inte har följts. Fotografierna visar hbtq-personers berättelser om att växa upp i religiös och konservativ miljö. Den har även visats i Markuskyrkan i Stockholm. 

Konstnären Ilar Gunilla Persson tror att beslutet handlar om homofobi, vilket dåvarande kyrkoherde Per Svensson dementerar. Han säger i Kyrkans tidning att ansökan inte har gjorts på rätt sätt och tycker att det är olyckligt att det blivit så.

I samma kyrka i Malmö har tidigare två verk av Elisabeth Ohlson Wallin, Paradiset och Nattvarden, även de med hbtq-anknytning, stoppats.

I Danmark är det konstnären Jim Lyngvild som ställer ut provocerande bilder i Fåborgs kyrka på Fyn. Bibliska motiv av Daniel i lejongropen, Moses, Guldkalven och Jesus på korset blandas med bland annat ett lesbiskt par och bara bröst. Enligt Jim Lyngvild själv ska detta göra bilderna relevanta för betraktaren och skapa identifikation.

Det handlar om sju bilder i storleken 4,5 gånger 3 meter. Bilderna har orsakat protester men ska också ha lockat nya människor till kyrkan. 

Konstnären själv har påpekat att kyrkorna på den danska landsbygden mest står tomma och att han kan bidra till att fylla dem igen. Kyrkan i Fåborg har erbjudits att få konsten som gåva, men i början av juli beslutade kyrkorådet att tacka nej. 

Teologen Anders Gerdmar menar att det blir teologiskt fel när någon skapar sin egen bild av Jesus utan förankring i den bibliska texten.

– Om man tänker sig att det är andliga bilder så förmedlar de inget av den bibliska bakgrunden utan blir spekulativa. Konstnären ser saker genom sin egen lins. På det viset blir bilden bunden till dennes historia istället för till Jesus. Det är teologiskt fel och en historieförfalskning, säger Gerdmar som är teologie doktor och docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet samt rektor för Skandinavisk teologisk högskola.

Särskilt upprörande, menar Anders Gerdmar, är ett foto av Elisabeth Olsson Wallin som föreställer en naken Johannes framför Jesus där situationen sexualiseras.

– Det finns inget stöd i evangelierna för att Jesus skulle legitimera en homosexuell livsstil. Och i den judiska kultur de levde kunde man inte heller exponera nakenhet, säger Gerdmar.

– Personligen tycker jag dessutom att just Olssons bilder är dålig konst.

Anders Gerdmar påpekar att detta är långt ifrån de enda gånger då människor projicerat sina egna idéer på bilder av Jesus. Så har även skett inom exempelvis marxismen och nazismen.

Enligt Ola Sigurdsson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, har konst alltid haft en provocerande funktion inom kyrkan.

– Å ena sidan har kyrkan ett behov av provokativ konst därför att Jesus var en provokativ person, säger Ola Sigurdsson, men menar att konst samtidigt behöver ha en ihopsamlande funktion.

– Därför, när konst är provokativ bara för sin egen skull blir den lika ihålig som den som bara är bekräftande.

Konstnären ser saker genom sin egen lins. På det viset blir bilden bunden till dennes historia istället för till Jesus. Det är teologiskt fel och en historieförfalskning,

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10