Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hbtq-fokus kan ligga bakom Ungerns schlager-nej

Efter Ungerns besked att landet inte ska delta i 2020 års Eurovisionsschlagerfestival spekuleras det att beslutet skulle bero på att festivalen ses som för hbtq-vänlig. Spekulationerna får dock mothugg av det ungerska tv-bolaget MTVA.

Nyheter · Publicerad 22:00, 2 dec 2019

Spekulationerna uppmärksammas i en artikel i brittiska tidningen The Guardian. Där uppges en anonym källa inom den ungerska public service-kanalen MTVA ha sagt till tidningen att de anställda antar att melodifestivalens sammankoppling med hbtq-kultur ligger bakom beslutet.

”Jag blev inte förvånad. Det kommer från MTVA:s organisationskultur”, ska källan ha sagt, och vidare hävdat att positiv rapportering om hbtq motverkas inom bolaget.

Artikeln citerar också en tv-kommentator som tidigare i år ska ha kallat Melodifestivalen för ”en homosexuell flottilj”.

The Guardian skriver att de inte fått svar på sin fråga till MTVA, om vilka anledningar som låg bakom tv-bolagets beslut att inte delta i den europeiska melodifestivalen. Samtidigt citerar de dock en kommentar som de ska ha fått per e-post:

”I stället för att delta i Eurovisionsschlagerfestivalen 2020 kommer vi att direkt stödja de värdefulla produktioner som skapats av ungersk popmusiks talanger”, ska tv-bolaget MTVA ha skrivit till tidningen.

Artikelförfattaren till The Guardians artikel delar också dagen efter på sitt Twitterkonto ett mer omfattande svar som han uppger sig ha fått från MTVA, där bolaget skriver att de ”bestämt tillbakavisar rapporter … att Ungern inte kommer att delta i Eurovisionsschlagerfestivalen på grund av det höga antalet homosexuella artister”.

”Vi vill göra tydligt att det inte tas hänsyn till ens sexuella läggning vid något framträdande eller evenemang”, står det också i uttalandet från MTVA.   

Eurovisionsschlagerfestivalens arrangör, Europeiska radio- och tv-unionen (EBU), kommenterar, enligt The Guardian, sin ungerska medlem MTVA:s beslut med att, ”Det är inte ovanligt för EBU-medlemmar att ta uppehåll i sitt deltagande i Eurovisionsschlagerfestivalen”.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Kyrklig profil erkänner sexköp

Brott. En man som varit aktiv i den frikyrkliga sfären har utretts av polisen för brott mot sexköpslagen... torsdag 4/6 10:37

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Nya bevis för att Planned Parenthood sålde fosterdelar

USA. Fakturor och videoinspelade förhör med Planned Parenthood-personal styrker misstankarna om att... torsdag 4/6 10:00

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...