Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Hbtq-fälld pingstpastor på hedersplats bredvid president

Rättegången mot den kände pingstpastorn Akil Pano som uttalat sig kritiskt till samkönade relationer sköts tillfälligt upp i fredags.

På lördagen arrangerade Akil Pano en stor konferens om familj och liv där självaste presidenten i Albanien deltog som talare.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 mar 2022

Världen idag rapporterade i förra veckan om hur Akil Pano, pingstpastor och radioprofil, överklagat ett beslut om att han måste ta avstånd från vad som beskrivs som hatretorik. Detta sedan han uttalat sig på ett sätt om samkönade relationer som enligt landets antidiskrimineringskommissionär gick utöver yttrande- och religionsfriheten.

Rättegången, som skulle hållits i förvaltningsrätten, sköts dock upp i sista stund på grund av sjukdomsfall. Något nytt datum har inte fastslagits.

På lördagen satt han på första raden vid den konferens som ”Koalitionen för familj och liv” arrangerade i Tirana. Bredvid sig hade han ingen mindre än landets president Ilir Metas. Presidentens tal uppmärksammades i albanska medier, bland annat i Albania Daily News.

”Kampen för familjen är en garant för Albanien och en garant för att vår nation får en lyckosam framtid i denna globaliseringens tidevarv”, avslutade presidenten talet där han bland annat lyfte upp vikten av att stötta familjerna så att de inte ser sig tvingade att söka sig en bättre framtid utanför Albanien.

En annan av talarna var Katy Faust, grundare av den amerikanska organisationen Them Before Us, som bland annat är emot surrogatmödraskap och samkönade föräldraskap, och vill förebygga skilsmässor.

På den albanska familjekoalitionens begäran vädjade hon nyligen i ett brev Albaniens parlament att inte ändra ändra i familjelagen så att ensamstående och samboende vuxna får rätt att adoptera barn.

Efter konferensen gick Akil Panos hustru, Linda Pano, ut med en hälsning av tacksamhet till konferensens deltagare.

”Tack alla samarbetspartner och deltagare för ert värdefulla bidrag. Familj och frihet är oss kära, så vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att skydda det som Gud har gett oss”, skrev hon.

Bland deltagarna fanns bland annat flera parlamentsledamöter och religiösa företrädare. Där fanns även flera deltagare från länder som USA, Sverige, Italien, Makedonien, Kosovo, Finland och Norge. Från Sverige deltog bland annat Thomas och Maria Nordberg från Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik.

– Det var en kraftfull manifestation för familjen och livet, säger Thomas Nordberg till Världen idag.

– Samlingen hade föregåtts av mycket bön, i Albanien och länder runtomkring, och det var verkligt framstående deltagare som talade.

Världen idag har tidigare kunnat berätta att Sverige ger biståndspengar till den hbtq-grupp som anmälde Akil Pano. Sveriges ambassad har dessutom gått in i debatten kring rättsfallet genom att arrangera samtalsforum om medieklimat.