Nyheter

Hbt-certifiering kan stoppa läsning av vissa bibelord

S:t Johannes kyrka i Stockholm. En hbt-certifiering syftar till att alla ska bemötas lika i kyrkan. Men den kan också innebära att vissa bibelord inte längre rekommederas att läsas i kyrkan. Det menar RFSL:s föbundsordförande Ulrika Westerlund.

I höstas beslutade kyrkomötet att Svenska kyrkans stift ska verka för att kyrkans arbetsplatser utbildas om hbt-frågor genom så kallad hbt-certfiering. Nu arbetas det med en förstudie kring hur beslutet ska implementeras praktiskt och inom kyrkan ses utvecklingen med både förväntan och förfäran. Samtidigt tvekar RFSL kring om kyrkor kan bli certifierade.

I höstas beslutade Svenska kyrkans "riksdag" kyrkomötet, efter en intensiv debatt, att en motion om hbt-certfiering skulle antas. I motionen står det att alla stift ska uppmuntras "att sträva efter att i möjligaste mån genomföra hbt-certifikat på arbetsplatser i Svenska kyrkan."
Motionen är skriven av Irene Gustafsson, ledamot för Socialdemokrater i Svenska kyrkan.
– Jag fick höra att under en gudstjänst i min egen församling hade de diskuterat hbt-frågor och det var inte så snälla ord som en del använde, säger hon om bakgrunden till förslaget.
– Vi måste se att det är den här tiden vi lever i. De är skapade utav Gud precis som vi andra.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS