Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Black Lives Matter kämpar för antirasism, men präglas också ofta av aktivism, vänsterextremism och ockult andlighet. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Häxor verksamma inom BLM-rörelsen: ”Andlig praktik”

Att bygga altaren, göra reningsritualer och hälla ut dryckesoffer till minne av dem som dödats av polisen. Sådant ingår i Black Lives matter-rörelsens demonstrationer i USA, rapporterar P1-programmet Människor och Tro.

Nyheter · Publicerad 14:08, 10 aug 2021

Under sommaren 2020 gick häxor samman på Instragram och Tik Tok för att göra skyddsbesvärjelser för de olika aktivister som demonstrerade för George Floyd. Vissa ville även kasta förbannelser mot sådana som de ansåg upprätthålla olika former av rasistiskt förtryck.

– Mycket av det här förekommer på sociala medier och då går det väldigt mycket över nationsgränser. Sedan kan man även se mer konkreta exempel på den här diskussionen i Sverige. För ett par år sedan till exempel fanns det en podcast som hette ”Det Divina Surret” som var en andlig podcast där två kvinnor med latin­amerikansk bakgrund diskuterade vithetsnorm och den typen av frågor, säger Manon Hedenborg-White till Sveriges Radio.

Den nyockulta rörelse där många identifierar sig som häxor har vuxit de senaste åren. Den märks alltmer på sociala medier där också det så kallade antirasistiska engagemanget sprids. Att häxor uttalar skyddsbesvärjelser för Black Lives Matter-demonstranter är bara ett av flera exempel på häxkonst.

– Ska man prata om det här historiskt så kan man säga att Wicca är en rörelse som växer fram på 1950-talet i England genom en man vid namn Gerald Gardner som hävdade att han hade hittat en existerande uråldrig häxkult som hade funnits sedan före kristen tid på de brittiska öarna, säger religionshistoriker Manon Hedenborg-White till i Sveriges Radio.

– Det här har man ju tittat på i historisk forskning och sett att det liksom inte stämmer. Gardner kan man säga ganska mycket konstruerade den här religionen. Men Wicca var det namn han gav den häxkult som han populariserade och hade vissa inslag. Man tror på en gud och en gudinna. Man träffas traditionellt i mindre kretsar, så kallade ”covents” där man utför ritualer kopplade till månfaser, årstiders gång och till skörd.

– Häxmiljön i Sverige hämtar ganska mycket inspiration internationellt ifrån och framförallt från USA. Till exempel förra sommaren var det en hel del sociala medieinitiativ kopplade till Black Lives Matter-rörelsen och de olika demonstrationerna till stöd för George Floyd.

Patrisse Cullors, som är en av Black Lives Matter-rörelsens grundare, har vid flera tillfällen understrukit att aktivismen och det antirastiska arbetet är en djupt andlig praktik. Hon beskriver hur de under demonstrationer, förutom att skandera slagord, också utför reningsritualer med salvia, bygger altare och häller ut ett dryckesoffer till minne av de som har dödats av polisen.

Bland kristna och konservativa opinionsbildare i USA förekommer skarp kritik mot Black Lives Matter-rörelsen bland annat utifrån det man menar är en lutning mot vänsterextremism, marxism och just antikristen andlighet.

Häxmiljön i Sverige hämtar ganska mycket inspiration internationellt ifrån och framförallt från USA.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10