Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Haverikommission år 1997: Ingen yttre skada på Estonia

Tidigare dykningar, vittnesmål från överlevande och det snabba sjunkförloppet har länge pekat mot ett hål i Estonias skrov. Estlands, Finlands och Sveriges gemensamma haverikommission (JAIC) avfärdade kategoriskt uppgifterna redan i december 1997:

”Ingen annan yttre skada observerades på vraket än den på visiret och i området kring främre rampen.”

Nyheter · Publicerad 15:00, 1 okt 2020

Världen idag har i flera artiklar beskrivit de uppgifter som framkommit i den nya dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. Undervattensfilmningar vid vraket visar att det finns ett stor hål i skrovet på styrbord sida.

Uppgifterna om ett hål i skrovet är dock inte nya.

Sjöfartsexperten Werner Hummel ledde den tekniska utredningen som den tyska expertgruppen gjorde för att undersöka orsakerna till fartygets förlisning. Redan i juni 1997 fick expertgruppen uppgifter om att det fanns ett hål i skrovet på Estonia.

När Världen idag träffade honom i Hamburg i början av 2006 tog Hummel fram ett skissblock och ritade upp var hålet på Estonias styrbordsida befann sig.

– Vi har haft bättre kontakt med de anhöriga och de överlevande än med de svenska myndigheterna. Jag har aldrig dolt saker som talat emot oss, sade Werner Hummel.

Även Finanstidningens kulturredaktör Knut Carlqvist var en av dem som hävdade att det fanns ett hål på Estonias styrbords sida.

När han år 1998 började gräva i förlisningen fick han av anhöriga till omkomna veta att JAIC-ledamoten Olof Forssberg (förre generaldirektören för Statens haverikommission) hade medgett att det fanns ett hål på skrovets styrbordssida.

”Någon ställde en fråga om det vid ett möte med anhöriga hösten 1994. Ja, sa Forssberg utan omsvep. Nästa fråga? Ingen väntade sig väl att JAIC tre år senare skulle blåneka i slutrapporten”, skrev Knut Carlqvist i Finanstidningen den 12 januari år 2000.

Dykaren Håkan Bergmark var en av de första som dök ner till Estonia och han uppgav att han såg och filmade ett stort hål på fartygets sida.

”Men när kommissionens slutrapport kom flera år senare och när inget nämndes om hålet blev jag ytterst förvånad”, sade Bergmark till Fredrik Engström på Expressen den 22 augusti 2000.

Även den tyska journalisten Jutta Rabes filmer från dykningar år 2000 visade på hål i skrovet.

En rad överlevande har beskrivit kraftiga smällar och kollisioner i samband med Estonias förlisning.

Det finns också en teori om att hålet kan ha uppstått när fartyget slog i havets botten.

Filmens regissör Henrik Evertsson sågar teorin om att hålet skulle ha uppkommit när Estonia slot i botten.

– Bottenundersökningensom gjordes när fartyget skulle täckas över med betong, gick väldigt djup ned i botten och konstaterade att det var ett djupt segment med lös lera som följdes av en något hårdare moränlera. Så det finns inget som tyder på att det fanns stenar där alls. Det finns inte omskrivet i dokumentationen, säger han.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier