Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Harris vädjan till migranterna: ”Kom inte hit”

Kom inte till USA. Det är budskapet som USA:s vicepresident Kamala Harris ger till invånare i Latinamerika i samband med sin resa i området.

På måndagskvällen visade SVT ett inslag från den kaotiska situationen vid gränsen där tittarna fick följa ett pastorspar som volontärarbetar bland migranterna.

Nyheter · Publicerad 20:00, 8 jun 2021

Sedan president Joe Biden tillträdde i januari har antalet migranter som försöker ta sig in i USA via den södra gränsen ökat rejält. Antalet ensamkommande barn har stigit dramatiskt.

Nu besöker landets vicepresident Kamala Harris Latinamerika.

– Om du kommer till vår gräns kommer du att tvingas att vända, sade Harris vid en presskonferens i Guatemala City.

Då hade hon träffat president Alejandro Giammattei och diskuterat åtgärder för att komma åt bakomliggande skäl till olaglig migration och skapa ”en känsla av hopp”.

Harris utlovade bland annat en insatsstyrka mot människohandel, program riktade specifikt mot kvinnor samt åtgärder mot korruption. 500 000 doser covidvaccin ska också skickas från USA till Guatemala.

Tidigt på tisdagen anlände vicepresidenten till Mexico City där hon bland annat ska möta president Andrés Manuel López Obrador. De två ska vara med vid undertecknandet av en avsiktsförklaring om utvecklingsprogram i den så kallade Norra triangeln – Guatemala, Honduras och El Salvador – länder varifrån många migranter flyr mot Mexiko och USA.

Harris mötte Obrador digitalt i maj och de två kom då överens om att ytterligare säkra sina gränser och samtidigt öka skyddet för mänskliga rättigheter. De diskuterade också vägar att få fart på ekonomi och handel i de aktuella länderna.

På måndagskvällen sände SVT:s Rapport ett inslag om den kaotiska situationen vid USA:s södra gräns. Korrespondenten Stefan Åsberg följde ett pastorspar som volontärarbetar bland migranterna.

– Man stöter på flera små barn som är ensamma – sju åtta år gamla. Jag kan inte ens föreställa mig hur en förälder som skickar dem genom ett eller två främmande länder – till en plats som är helt okänd för dem – tänker, sade pastorn Michelle Silva.

Stefan Åsberg förklarade att barn ses som en biljett till USA då de inte skickas tillbaka omedelbart. Han förklarade även att den sista delen av migranternas resa till USA kontrolleras av mexikanska kartellen och att det under april månad kom 178 000 människor som gränspolisen grep.

– Joe Biden talade under valrörelsen om en mer human migrantpolitik och att det ska vara möjligt för illegala migranter att få medborgarskap i framtiden. Och det har tolkats av de här människorna som om man är välkommen, sade han.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier