Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Att vara hemma med sin femåring skulle vara olagligt ifall det förslag som skolborgarrådet Lotta Edholm lämnat över till utbildningsminister Anna Ekström (S) blev verklighet. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Haro manar politiker att rata förskoletvång

Rösta nej till förskola från fem års ålder ifall förslaget i fråga går till omröstning i kammaren. Det är budskapet från Hemmaföräldrars riksorganisation, Haro, till Sveriges riksdagsledamöter.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 jan 2021

Det var i november som den tidigare riksdagsledamoten och det nuvarande skolborgarrådet i Stockholms stad, Lotta Edholm (L), överlämnade ett betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S), där Edholm föreslog att regeringen ska införa obligatorisk förskola från fem års ålder.

Förslaget har sedemera fått kritik, bland annat från professorn Ulla Waldenström, som är barnmorska, beteendevetare och forskare vid Karolinska institutet. Då Waldenström uttryckte sin syn på förslaget i ett poddavsnitt från Svenska Dagbladet menade hon att forskningen ger svagt stöd för tanken om att tidigare obligatorisk förskola faktiskt hjälper barn.

Haro, som organiserar hemmaföräldrar sedan 1981, har alltså också sällat sig till förslagets kritiker. Enligt det brev som Haro nu har skickat ut till alla riksdagsledamöter målar Edholms utredning upp föräldras egna val gällande barnomsorg som ett hot mot både barnens språkutveckling och utveckling i stort.

Lotta Edholm motiverar förslaget med att det ska ge alla barn bättre möjligheter att lära sig bra svenska.

– Vi tror att det kommer att ge bättre förutsättningar inför skolstarten, säger hon till SVT och påpekar att andelen barn som är inskrivna i förskolan är färre bland utrikesfödda än inrikesfödda.

Haro påpekar att det som är gemensamt för alla barns väl är att de har en trygg miljö med närvarande vuxna att söka upp, och menar att de mycket väl kan få det i hemmet.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier