En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Att vara hemma med sin femåring skulle vara olagligt ifall det förslag som skolborgarrådet Lotta Edholm lämnat över till utbildningsminister Anna Ekström (S) blev verklighet. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Haro manar politiker att rata förskoletvång

Rösta nej till förskola från fem års ålder ifall förslaget i fråga går till omröstning i kammaren. Det är budskapet från Hemmaföräldrars riksorganisation, Haro, till Sveriges riksdagsledamöter.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 jan 2021

Det var i november som den tidigare riksdagsledamoten och det nuvarande skolborgarrådet i Stockholms stad, Lotta Edholm (L), överlämnade ett betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S), där Edholm föreslog att regeringen ska införa obligatorisk förskola från fem års ålder.

Förslaget har sedemera fått kritik, bland annat från professorn Ulla Waldenström, som är barnmorska, beteendevetare och forskare vid Karolinska institutet. Då Waldenström uttryckte sin syn på förslaget i ett poddavsnitt från Svenska Dagbladet menade hon att forskningen ger svagt stöd för tanken om att tidigare obligatorisk förskola faktiskt hjälper barn.

Haro, som organiserar hemmaföräldrar sedan 1981, har alltså också sällat sig till förslagets kritiker. Enligt det brev som Haro nu har skickat ut till alla riksdagsledamöter målar Edholms utredning upp föräldras egna val gällande barnomsorg som ett hot mot både barnens språkutveckling och utveckling i stort.

Lotta Edholm motiverar förslaget med att det ska ge alla barn bättre möjligheter att lära sig bra svenska.

– Vi tror att det kommer att ge bättre förutsättningar inför skolstarten, säger hon till SVT och påpekar att andelen barn som är inskrivna i förskolan är färre bland utrikesfödda än inrikesfödda.

Haro påpekar att det som är gemensamt för alla barns väl är att de har en trygg miljö med närvarande vuxna att söka upp, och menar att de mycket väl kan få det i hemmet.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier