Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Att vara hemma med sin femåring skulle vara olagligt ifall det förslag som skolborgarrådet Lotta Edholm lämnat över till utbildningsminister Anna Ekström (S) blev verklighet. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Haro manar politiker att rata förskoletvång

Rösta nej till förskola från fem års ålder ifall förslaget i fråga går till omröstning i kammaren. Det är budskapet från Hemmaföräldrars riksorganisation, Haro, till Sveriges riksdagsledamöter.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 jan 2021

Det var i november som den tidigare riksdagsledamoten och det nuvarande skolborgarrådet i Stockholms stad, Lotta Edholm (L), överlämnade ett betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S), där Edholm föreslog att regeringen ska införa obligatorisk förskola från fem års ålder.

Förslaget har sedemera fått kritik, bland annat från professorn Ulla Waldenström, som är barnmorska, beteendevetare och forskare vid Karolinska institutet. Då Waldenström uttryckte sin syn på förslaget i ett poddavsnitt från Svenska Dagbladet menade hon att forskningen ger svagt stöd för tanken om att tidigare obligatorisk förskola faktiskt hjälper barn.

Haro, som organiserar hemmaföräldrar sedan 1981, har alltså också sällat sig till förslagets kritiker. Enligt det brev som Haro nu har skickat ut till alla riksdagsledamöter målar Edholms utredning upp föräldras egna val gällande barnomsorg som ett hot mot både barnens språkutveckling och utveckling i stort.

Lotta Edholm motiverar förslaget med att det ska ge alla barn bättre möjligheter att lära sig bra svenska.

– Vi tror att det kommer att ge bättre förutsättningar inför skolstarten, säger hon till SVT och påpekar att andelen barn som är inskrivna i förskolan är färre bland utrikesfödda än inrikesfödda.

Haro påpekar att det som är gemensamt för alla barns väl är att de har en trygg miljö med närvarande vuxna att söka upp, och menar att de mycket väl kan få det i hemmet.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10