Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Tack vare ett svenskt missions­initiativ har flera flickor i Katmandu, Nepal, räddats från att bli sexslavar. Flickorna i den speciella folkgruppen är kastlösa och många har utnyttjas redan innan tonåren. Det nya hemmet för flickorna invigdes för en dryg vecka sedan. Foto: Mission good news

Här räddas flickorna från ett sexslavsliv i helvetet

I en av de fattigaste folkgrupperna i Nepal blir majoriteten av flickorna handelsvaror och de tvingas sälja sina kroppar från tidig ålder. Nu har svenska kristna varit med och skapat ett hem där flickorna kan undkomma sitt helvete. Vissa räddas dit innan de börjar utnyttjas, andra kommer djupt sårade med mörka minnen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 apr 2011

"Jag tvingades sälja min kropp för att familjen skulle överleva. Jag blev utsatt för sexhandel från att jag var 11 år."
Så börjar berättelsen från en av de 75 kvinnor som nu bor på något av två hem som svenska kristna tagit initiativ till. Hem som blir flickornas räddning. Det ena invigdes för en vecka sedan och det andra för drygt ett år sedan efter att svenske missionären Håkan Gabrielsson tillsammans med en församling i Nepals huvudstad Katmandu länge bett och sökt efter möjlighet att hjälpa kvinnorna.

Folkgruppen de kommer ifrån är kända i landet för att flickorna, som är kastlösa, blir sexslavar och ofta står för familjens inkomster genom att sälja sina kroppar. Många utnyttjas redan innan tonåren.
Evangelisten Mikael Alfvéns organisation Mission good news driver nu tillsammans med Håkan Gabrielsson och Katmandu­församlingen arbetet. Mikael Alfvéns röst spricker när han berättar för Världen idag om mötet med flickorna.
– Det är bland det mest känslosamma jag upplevt. Man går sönder inuti när man hör berättelser från små flickor om övergrepp och total misär. Vissa av tjejerna som kommer till hemmen har ännu inte börjat utnyttjas men de har sett fruktansvärda saker göras mot sin mamma.

Det har varit en lång kamp att finna vägar för att få ut flickorna ur prostitution och till hemmet.
– Vi köper aldrig flickorna fria utan får godkännande av mamman eller en annan närstående anhörig att föra dem till hemmet, men många gånger är fäderna oerhört upprörda över att deras inkomst försvinner. Därför är det hela tiden en stor utmaning, berättar Mikael Alfvén.

Som evangelist som reser över hela världen har han upplevt många människors helande och befrielse ur svåra livssituationer, men hävdar att de mirakel som skett med den första gruppen tjejer, som kom till hemmet för ett drygt år sedan, är det mäktigaste han upplevt.
– Jag kan inte begripa att Gud kan göra sådana under. Så sargade som de var när de kom. Jag har aldrig hört starkare vittnesbörd än när en 16-årig flicka berättade om vägen från absoluta botten. Hon hade varit med om så mycket övergrepp och fruktansvärd förnedring och ville knappt säga ett ord för ett år sedan. När vi nu besökte henne predikade hon om Jesus kärlek, att hon fått nya, rena kläder på insidan och självkänslan åter. Hennes dröm är att gå tillbaka till sitt folk och berätta om Guds kärlek.

På hemmen får flickorna förutom mat, kläder och boende också bearbeta allt det svåra, de får möta sann kärlek och närhet på rätt sätt för första gången. På sikt får de också utbildning för att kunna bryta generationer av destruktivt livsmönster. Verksamheten bekostas till stor del av frivilliga gåvor och Mikael Alfvéns organisation har just startat en fadderverksamhet där man ger möjlighet att understödja någon av de flickor som kommer till hemmen.
– Jesus kallar dem "en av mina minsta". Han älskar dem och vill ge dem sin välsignelse, säger Mikael Alfvén.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Mikael Alfvén och hans fru Ing-Marie har räddat många unga flickor från en framtid som prostituerade.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier