Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Från sin lägenhet i Stockholmsförorten Skärholmen sprider Mohamad Rahhal nätverkets budskap på Facebook och hemsidan ”Den arabiska rösten från Sverige”. Foto: Eva Janzon

Här planeras väpnad revolution i Syrien

STOCKHOLM | Den syriska oppositionen måste ta till vapen. Det radikala budskapet kablades nyligen ut i arabisk- och engelskspråkig media från "Syriska samordningskommittéernas revolutionära råd", och fick både mothugg och medhåll från regimkritiska syrier runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 sep 2011

Få vet att den som står bakom gruppen är en arbetslös niobarnsfar i Skärholmen som kom till Sverige för 21 år sedan. Mohamad Rahhal, 54 år, använder all sin tid åt att stödja det fokliga upproret i Syrien, och är en flitig gäst i de arabisktalande mediebolagens tvsoffor.

– Det började med att jag skrev artiklar om situationen i Egypten och Tunisien. Sedan bildade jag en förening, i mars, för att stödja regimkritikerna i Syrien. Det går inte att gå vidare med små demonstrationer, utan de måste organiseras. Vi höll arbetet hemligt i tre månader medan nätverket växte, och nu har vi 130 föreningar i nästan alla delar av landet, säger han.

 

När Världen idag besöker Mohamad Rahhal i stockholmsförorten Skärholmen är hustrun och de allra yngsta barnen hemma. Framför balkongen, som är belamrad med leksaker, visar arabisk satellit-tv ljudlöst bilder från demonstrationer. 

I vardagsrummets motsatta hörn står den dator som Mohamad Rahhal använder för att nå ut med sina budskap, bland annat via Facebook och hemsidan Den arabiska rösten från Sverige. 

På den senare hemsidan står en rad personer med i ledningen för ””Syriska samordningskommittéernas revolutionära råd”, men Mohamad Rahhal säger att han är den ende som är bosatt utanför Syrien. Varken han eller de andra vill ha samröre med andra oppositionella grupper, säger han.

– Vi kan inte riskera att beblanda oss med andra. Regeringen har bildat föreningar för att locka människor med sig och har infiltrerat andra med hjälp av säkerhetspolisen. Flera tusen ungdomar har gått med där eftersom alla inte förstår det politiska spelet. 

Det är också skälet till att Mohamad Rahhal har tagit avstånd till det Nationella råd som en grupp oppositionella i Syrien och i exil förra månaden bildade vid en konferens i Turkiet.

– Personerna i rådet kommer från flera organsiationer. En del av dem har samarbetat med Turkiet, Iran eller USA, och en del har kopplingar till polisen i Syrien. Därför  har vi beslutat att inte gå med, säger han.

Han säger att hans uttalande om att den syriska oppositionen nu måste ta till vapen för att bemöta president Bashar Assads våld mot gatudemonstranterna fick stor uppmärksamhet i syrisk media.

– Jag menade aldrig att demonstranterna skulle ta till vapen från första dagen. Men om regimen fortsätter att skjuta på obeväpnade människor måste man göra något. Omvärlden ser ju bara på utan att röra ett finger.

Mohamad Rahhal är besviken över att Sverige inte stödjer honom och därmed den syriska oppositionen.

– Jag ringde till utrikesdepartementet och ville tala med Carl Bildt. Jag fick prata med en seketerare och lämnade mitt namn  och nummer. Men de skriver bara papper och gör inget. Man behandlar inte revolutionen på det här sättet.

Mohamad Rahhal berättar att han kommer från byn Merayan i norra Syrien, och att han lämnade landet efter att ha träffat sin hustru i Aleppo. Hon hade släkt i Sverige, vilket förklarar valet av nytt gemensamt hemland. I Syrien, berättar han, gick han på universitet och arbetade ”bland annat inom militären”. 

 

Förra året skrev Världen idag om att Mohamed Rahhal registrerat Anti-sionistiska partiet hos Val-myndigheten. Partiet, sa han, skulle bekämpa ”diskriminering och sionism”, eftersom sionismen styr världen och drar ”världen från ett krig till ett annat”. Vid det tillfället berättade Mohamed Rahhal även att han var en flitig skribent i arabiska media och även arbetade politiskt.

I Sverige omskrevs Mohamad Rahhal 2002 för sina försök att starta muslimska friskolor. Han uppgavs också ha drivit flyktingförläggningar i Skärholmen och Vårberg. Han har även varit ordförande i en islamisk förening i Sverige och kämpat i motvind för att tillsammans med sina grannar få köpa loss huset på Äspholmsvägen från Stockholmshem.

Drömmen i dag är att skapa demokrati efter svensk modell i Syrien.

– Sverige har lyckats skapa lagar som skyddar medborgarna och har gett oss demokrati. Varför ska vi inte försöka göra samma sak i Syrien? undrar Mohamad Rahhal, och passar på att berätta att han hållit kurser i demokrati i Skärholmen.

Mohamad Rahhal, 54 år, använder all sin tid åt att stödja det fokliga upproret i Syrien, och är en flitig gäst i de arabisktalande mediebolagens tvsoffor. Foto: Eva Janzon

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier