Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Har Bibeln förutsagt AI-utvecklingen?

Var det rätt av SD att inte försvara Elsa Widding? Bör Sverige utvärdera EU-medlemskapet? Och har Bibeln förutsagt utvecklingen med AI? Det är frågor som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:00, 5 maj 2023

I veckan stod det klart att politikern Elsa Widding lämnar SD för att bli politisk vilde. Bakgrunden till beslutet är att hon inte tycker att hon blivit uppbackad av partiet när hon fått kritik för att ha deltagit i en konferens som lyfte fram kontroversiella perspektiv på klimatförändringar, massvaccination och global ekonomi. Något som väckt särskild kritik är att det på konferensen deltog en person som delat en tweet där massvaccination beskrevs som ”det största brottet mot mänskligheten sedan Förintelsen”.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist Elsa Widdings beslut och det faktum att SD inte försvarat henne.

– En politiker ska vara med där debatterna förs, oavsett om man håller med om allt eller inte. Politiker bör lämna sina bunkrar, säger han.

Det andra ämnet som tas upp är huruvida Sverige bör utvärdera EU-medlemskapet, något som SD-ledaren Jimmie Åkesson föreslagit. Här håller Sven Almkvist med Åkesson.

– Jag tycker vi ska utvärdera hur stort inflytande EU ska ha över Sverige, säger han och påpekar att EU kostar skattebetalarna stora pengar.

Det sista ämnet som tas upp är en fortsättning på förra veckans diskussion, nämligen samtalet om artificiell intelligens. Den här gången är det dock ett teologiskt perspektiv på ämnet. Frågan som ställs är huruvida Bibeln har förutsagt utvecklingen med AI.

En annan fråga som ställs är vad de två vilddjuren som beskrivs i Uppenbarelseboken är symboler för.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00