Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

På en klippa med utsikt över Borås, hålls Sverigebön den 6 juni. Jan Hallqvist, ordförande i kristna rådet, och pastor Peder Teglund är förväntansfulla. Foto: Jonas Adolfsson

Här ber Borås kristna den 6 juni

I bästa utsiktsläge möts Borås kyrkor till Sverigebön på nationaldagen den 6 juni. Bönen har en central roll i det nya samarbetsklimat som präglar Västgötastaden.

Nyheter · Publicerad 09:25, 26 maj 2014

Fåglarna kvittrar och grönskan firar triumfer i skönhet vid Ryssby klint. På denna vackra utsiktsplats, med utsikt över Borås, arrangeras Sverigebön för fjärde året.

– Här kan folk sitta och be med vyn över Borås framför sig, säger pastor Peder Teglund med en hand på den stora sittvänliga klipphällen.

Han är pastor i Borås kristna center (BKC) som tillsammans med övriga kyrkor står bakom samlingen. Agen­dan är redan spikad. Det blir enkel lovsång och sedan förbön för tio angelägna områden. Kungahuset, massmedia, ungdomsvärlden och valåret 2014 är några av dem. Allt avslutas med fika.

– Det brukar vara en väldigt härlig, avslappnad, men ändå viktig samling, menar Peder Teglund.

Idén att be på nationaldagen är genialisk. Det tycker Jan Hall­qvist, aktiv i Svenska kyrkan och ord­förande i Borås ekumeniska råd (BER).

– Inom några år tror jag att det kommer hållas Sverigebön den 6 juni i alla Sveriges kommuner, säger Hallqvist. Initiativet ligger väl i linje med Guds plan om ett Sverige tillbaka till Jesus, framhåller han.

Den strategiska förbönen pågår numera året runt här i Borås. Varje månad möts de troende till bönesamlingar som flyttar runt mellan kyrkorna. Man ber för kommun, skola och näringsliv etcetera.

– Vi ber också att vi kristna ska komma ännu närmare varandra, och att vi ska växa i kärlek till vår stad, säger Jan Hallqvist.

Och detta är något som nu sker i Borås. Gamla låsningar ersätts av värme och konkret samarbete.

Islossningen startade på allvar år 2000 då några präster och pastorer började mötas informellt.

– Vi fikade, pratade och bad tillsammans, förklarar Peder Teglund som var med.

Äkta relationer växte fram och efter något år startades också den ekumeniska bönen varje månad.

En viktig injektion blev sedan det stora Oasmötet som hölls i Borås under tre somrar, 2009-2011.

– Folk från alla kyrkor slöt upp som funktionärer. Det gjorde att vi lärde känna varandra, förklarar Jan Hallqvist som var en av initiativtagarna från Svenska kyrkan.  

I kölvattnen av Oasmötena lanserades projektet ”Älska Borås”. Till projektledare utsågs Jan Hallqvist, som då var egen företagare och före detta kommundelschef. Inom ramen för ”Älska Borås” har han fått leda kyrkorna i ett relationsbyggande arbete mot näringsliv och kommun.

Vid ett tillfälle bjöd man in vd:n för det lokala näringslivsbolaget till ett frukostmöte.

– Hon fick även vara med på vår morgonbön och vi fick möjlighet att lyssna till hennes vision för kommunen, säger Jan Hallqvist som brinner för sitt uppdrag.

Sjösättningen av ”Älska Borås” har i hög grad handlat om att samla kristenheten på olika plan. För en tid sedan beslöt man att inventera alla kristna företagare i Borås. Man hittade minst ett 50-tal. Ett 30-tal av dem kunde delta vid den företagarlunch som ”Älska Borås” bjöd in till nyligen.

– Något sådant forum för kristna företagare i Borås har inte funnits tidigare. Nu har vi bestämt att göra detta varje månad med start i september, berättar Jan Hallqvist, och ser stora möjligheter.

– Vi företagare lär känna varandra och växer i kärlek till varandra och till de sammanhang där vi är satta att verka – till våra anställda, till vår kommun och till våra församlingar.

Jan Hallqvist brinner för Andens verk och är också ordförande i Oasrörelsen Sverige. Nyligen utsågs han alltså även till ordförande i Borås ekumeniska råd – som första lekman någonsin.

– Det är jättebra, menar Peder Teglund. Det ger en större prägel av att det ekumeniska arbetet inte är ett arbete mellan präster och pastorer. Utan det är folket – folket ute i våra kyrkor, fortsätter han i solskenet på Ryssby klint.

Här ska han, den gode vännen från Svenska kyrkan och många andra Boråsbor be till Gud den 6 juni.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier