Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Den nye påven Franciskus I gjorde på onsdagen sitt första påvliga framträdande. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / Scanpix

Här är påvens första tal – ord för ord

Världen idag publicerar en svensk översättning av Franciskus första tal som påve – ord för ord.

Nyheter · Publicerad 22:48, 13 mar 2013

Strax efter 20-tiden på onsdagen klev den nye påven Franciskus – till dess känd som kardinal Jorge Bergoglio – ut på balkongen över Petersplatsen och hälsade den förväntansfulla folkskaran. Världen idag publicerar nedan en svensk översättning av Franciskus första tal som påve.

Bröder och systrar, god kväll!

Ni vet alla att konklavens skyldighet var att ge en biskop till Rom. Det verkar som att mina bröder kardinalerna nästan har tagit sig till jordens ände för att hitta honom. Men här är vi. Jag tackar er för det välkomnande som har kommit från stiftets gemenskap i Rom.

Först av allt vill jag be en bön för vår biskop emeritus Benedictus XVI. Låt oss alla tillsammans be för honom, att Herren välsignar honom och att Vår Fru skyddar honom.

[Påven ber Fader vår, Ave Maria och Ära vare Fadern tillsammans med folkmassan.]

Och låt oss nu börja denna resa – biskopen och folket – denna romerska kyrkans resa som sker i kärlek över alla kyrkor, en brödraskapets resa i kärlek, av ömsesidigt förtroende. Låt oss alltid be för varandra. Låt oss be för hela världen, att det ska finnas en stor känsla av brödraskap. Min förhoppning är att denna kyrkans resa som vi börjar i dag, med hjälp av min kardinalvikare, ska vara fruktbärande för evangeliserandet av denna vackra stad. 

Och nu vill jag ge välsignelsen, men först vill jag be er om en tjänst. Innan biskopen välsignar folket, ber jag er att ni ska be till Herren om att välsigna mig – folkets bön för deras biskop. Låt oss be denna bön – er bön för mig – i tysthet.

[Påven ger sin första välsignelse Urbi et Orbi – till staden och världen.]

Jag kommer nu att ge min välsignelse till er och till hela världen, till alla män och kvinnor av god vilja.

Bröder och systrar, jag lämnar er. Tack för ert välkomnande. Be för mig och jag kommer att vara med er snart igen.

Vi ses snart.

I morgon vill jag be Madonnan att hon ska beskydda Rom.

God natt och sov gott!

ARASH ASADI 

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...