Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Hänsynslös förföljelse mot världens kristna fortsätter

Förföljelsen av kristna i världen slår nytt rekord, enligt Open Doors årliga sammanställning, där tilltagande militant islamism är en av huvudorsakerna.  – De kristna har i ett antal år varit världens mest förföljda religiösa grupp, konstaterar Peter Paulsson, generalsekreterare på Open Doors i Sverige.

Nyheter · Publicerad 14:04, 15 jan 2020

Människorättsorganisationens världs­bevaknings­lista för 2020 över de 50 länder i världen där förföljelsen mot kristna är som värst offentliggjordes under onsdagen.

Hela 260 miljoner kristna – eller var åttonde kristen i världen – bedöms nu vara allvarligt förföljda eller värre. Nordkorea är alltjämt listetta, vilket landet nu har varit i två decennier, enligt Paulsson. 

– Regimen är hänsynslös och man gör allt för att hitta de kristna dessutom, konstaterar han. 

Övriga länder bland topp fem är också desamma som förra året: Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan. De har alla det gemensamt att det är islamistiskt förtryck och våld som ligger till grund för förföljelsen.

Afghanistan beskriver Paulsson som ”totalt kaos” och konstaterar att det i princip är omöjligt att vara kristen utan att bli avslöjad i landet, där regeringstrupperna dessutom har flera islamistiska och våldsbejakande grupper att handskas med. 

– Problemet är att talibanerna håller på att inta mark igen, säger han. 

Den första av årets trender som Open Doors pekar ut känns också igen från förra året och handlar om att den militanta islamismen nu också sprider sig i svaga stater söder om Saharaöknen. 

– Synen på kristna och toleransen mot kristna i de här länderna har förvärrats avsevärt under senare åren, säger Paulsson. 

Den andra trenden som Open Doors tar upp är att militant islamism sprider sig även över Syd- och Sydostasien. Framför allt nämns det oväntade attentatet mot kristna i Sri Lanka under påsken 2019, som dödade drygt 250 personer. 

Den tredje trenden är att kristna i Latinamerika som ifrågasätter den organiserade brottsligheten drabbas av både utpressning, kidnappning och mord. Colombia är dock det enda landet som i år kvalificerat sig för topp 50-listan, där Mexiko inte längre finns med.

Enligt Paulsson betyder det dock inte att det blivit speciellt mycket bättre för de mexikanska kristna. 

– Det handlar mer om att andra länder klättrar på listan, förklarar han. 

Den fjärde trenden är att övervakningsstaten är på frammarsch. Här handlar det förstås om Kina, men även om Indien, som nu också inför avancerad digital övervakning av befolkningen.

Samtidigt går hindunationalister mycket hårt åt kristna i landet. Det handlar om allt från att kristna kan ha svårare att få jobb, till rena tvångskonverteringar till hinduismen. 

– Under de senaste åren har 16 000 kristna organisationer tvingats ur Indien, det visar hur allvarligt det är, säger Paulsson. 

Den femte och sista trenden som Open Doors nämner i år är att kristendomen är på tillbakagång i Syrien och Irak, där antalet kristna har blivit mycket färre än tidigare på grund av stridigheterna under de senaste två decennierna.

Det finns dock också ljuspunkter för den världsvida kristenheten, bland annat i form av kyrkor som fylls upp av tidigare muslimer. 

– De traditionella kristna grupperna har vitaliserats, har kommit närmare varandra. Man ser också hur många muslimer tappat tron på sin religion, säger Paulsson. 

Synen på kristna och toleransen mot kristna i de här länderna har förvärrats avsevärt under senare åren.

Detta är World Watch List

World Watch List sammanställs varje år av organisationen Open Doors som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst.

World Watch List är den enda årliga undersökningen av religionsfrihetens villkor bland kristna.

Open Doors har gett ut World Watch List sedan 1993.

Så görs rankingen i World Watch List

I World Watch List skiljer man på två typer av förföljelse: förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld.

Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld. Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng, där 16 667 är maxpoäng. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman.

Rapporteringsperioden för WWL 2020 skedde under den 1 november 2018 till den 31 oktober 2019.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier