Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Han kartlade islamiseringen av Sverige – doktorerar

Muslimska parallellsamhällen och infiltration i partistyrelser. I dag, fredag, försvarar religionsforskaren Sameh Egyptson sin doktorsavhandling där han kartlagt kopplingen mellan Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige, IFiS.

– Jag har ”Sanningen framför allt” som måtto och jag tror det vinner i längden, säger han.

Nyheter · Publicerad 13:00, 10 feb 2023

Världen idag möter Sameh Egyptson i centrala Stockholm för att prata om det arbete som gjort honom till en spjutspets inom svensk islamismforskning. Under flera år har han forskat och debatterat om farorna med islamisering av det svenska samhället.

Sameh Egyptson är född i Egypten och uppvuxen i den koptiska kyrkan där föräldrarna var aktiva. Han upptäckte tidigt att det inte var populärt att intellektuellt problematisera religion i kyrkan. På samma sätt blev han obekväm i akademiska världen på ett universitet i Egypten när han studerade källkritik. Koranen ansågs nämligen som gudomlig.

Lång historia kort skulle han komma att bli engagerad politiskt, vilket i sin tur ledde till att han till slut fick lämna landet.

– Att det blev Sverige för mig var en slump. Det var här jag fick visum, politik asyl och 1990 började studera vid Uppsala universitet, säger han.

Det var även här som han träffade Pia. De gifte sig och fick två barn. För honom skulle det bli studier i språk och religionsvetenskap. Senare bland annat islamologi och teologi i Lund. Så småningom fick han bli doktorand inom missionsvetenskap.

Ett forskningsprojekt som han drev 1999 var att få till en religionsdialog i Kairo mellan religionslärare och professorer från det viktigaste muslimska universitet i Kairo och motsvarande personer från katolska, koptiska och evangeliska kyrkor.  

Tanken var att de alla skulle granska sina heliga religiösa texter på ett vetenskapligt sätt och att slutprodukten skulle bli en gemensam bok om de abrahamistiska religionerna. Men alla hade, enligt Egyptson, sin agenda.

– Jag såg maktstrukturerna mellan religionerna, men inte minst internt muslimer emellan. En av professorerna, en salafist, tog mig vid ett tillfälle till säkerhetspolisens obligatoriska kontor på universitetet. Enkelt förklarat hade jag dragit en koranvers till sin spets.

Det han visat var att en salafistisk tolkning av islam kräver andra religioners totala underkastelse under just den tolkningen av islam för att uppnå ”fred”.

Redan då såg han tydliga tecken på odemokratiska krafter i det svenska samhället, till exempel Muslimska brödraskapet (MB) med rötter i Egypten.

– Jag såg detta 2002 under konferensen. Jag vet till exempel att Mustafa Kharaki – som varit drivande inom friskolor i Sverige – ville att stora imamen i Kairo skulle finansiera stipendier i islam för lärare i svenska friskolor. Vi pratar alltså om den islam som föraktar västerländsk demokrati!

Sameh Egyptson var till en början övertygad om Sverige skulle kunna hantera muslimska skolor med koppling till MB. Men svenska partier omfamnade dessa friskolor. Kanske underlättade det att djupt troende muslimer tog viktiga positioner på riksplanet, främst i Centern och på vänsterkanten, tror Egyptson.

– Jag märkte att samma personer – ungefär ett 20-tal – figurerade i styrelser för centrala råd, föreningar, studieförbund och bland huvudmän för skolor. I ansökningar bytte man ordningen på för- och efternamn eller använde andra släktnamn – ibland fullständigt påhittade namn.

I september 2022 bekräftade Riksrevisionen precis de missförhållanden inom Folkbildningsrådets medlemsorganisationer som Sameh Egyptson, terrorforskaren Magnus Ranstorp och samhällsdebattören Johan Westerholm med flera hade påpekat under många år i rapporter och artiklar.

– Det är hårresande att skolstiftelser, föreningar och studieförbund som motarbetar det svenska samhället fått hundratals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Och att några få individer med en antivästlig agenda menar sig representera Sveriges muslimer.  

Tack vare att han har arabiska som modermål har Sameh Egyptson kunnat visa att huvudmän för islamska friskolor i dokument, intervjuer och korrespondens på arabiska uttryckt en annan agenda än den svenska läroplanen.

– Grundsyftet med muslimska friskolor är att ”skydda” barn mot det västerländska. Friskolor är ett av alla verktyg för ett parallellsamhälle, menar han.

Sameh Egyptson vidhåller att han 2018 i sin första bok var den förste forskare i Sverige som kunde bevisa banden mellan det IFiS och MB. Längs vägen till doktorsavhandlingen har det blivit ytterligare två populärvetenskapliga böcker; Bosättningen (2020) och Erövringen (2021). I dessa finns ett källmaterial med tillsammans över 1 200 fotnoter.  

Den senare boken lämnades till alla riksdagsledamöter hösten 2021 och Säpo använde den i en utredning som ledde till att två muslimska friskolor blev av med tillstånden 2022.

Doktorsavhandlingen med namnet Global politisk islam – Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige är på över 700 sidor. Grundbulten för doktorsavhandlingen har varit att bevisa sambandet mellan MB och IFiS där bland annat studieförbundet Ibn Rushd ingår.    

– Jag är beredd på fortsatt kritik för det jag bevisat, men jag har ”Sanningen framför allt” som måtto och jag tror det vinner i längden.

Det är hårresande att krafter som motarbetar det svenska samhället kunnat kvittera ut hundratals miljoner skattekronor.

​​​​​​​Sameh Nabeh Basely Khalil Egyptson

Ålder: 56 år

Bor: Höllviken

Familj: Fru och två barn

Aktuell: Doktorerat om kopplingen mellan Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige.

Efternamnet: ”Jag fick kämpa med Patent- och registreringsverket för att få det. När jag visade att den grekiska roten till ’Egypten’ är ett ord för mark så fick jag ok.”

Lyssnar på: Arabisk musik

Oanad syssla: Dj för konståkningstävlingar

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10