Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling blir näste biskop i Strängnäs stift. Foto: Svenska Kyrkan

Han blir ny biskop i Strängnäs stift

I den första omgången av valet till ny biskop i Strängnäs stift stod det klart att Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling, blir stiftets nästa biskop.

Nyheter · Publicerad 12:01, 4 mar 2015

I dag samlades de röstberättigade delegaterna i biskopsvalet i Strängnäs stift till en första röstningsomgång.
I det preliminära resultatet av omröstningen fick Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling, en majoritet av rösterna med 68,5 procent. Det innebär att det inte blir någon andra omgång utan att Dalman därmed är vald till ny biskop och kommer att efterträda Hans-Erik Nordin som varit biskop sedan 2005 och nu går i pension.
Johan Dalman prästvigdes 1990 i Uppsala stift och har varit komminister i Enköping, sekreterare på Kyrkokansliet i Uppsala.
Innan han blev domprost i Strängnäs var han verksam som förlagschef för Verbum.
Johan Dalman har goda relationer till anglikanska kyrkan och var med och beredde frågan om Borgågemenskapen inför Svenska kyrkans inträde 1994.
Borgågemenskapen samlar lutherska, episkopala och anglikanska kyrkor från Norden, Baltikum, brittiska öarna samt Spanien och Portugal.
Nuvarande biskopen Hans-Erik Nordin lägger ner biskopsstaven vid en mässa i Strängnäs domkyrka den 29 augusti.
Johan Dalman vigs till biskop den 6 september i Uppsala domkyrka och mottagningen sker den 12 september i Strängnäs domkyrka.
I onsdagens valomgången deltog också Christina Grenholm, kyrkosekreterare på Kyrkokansliet i Uppsala samt Elisabeth Christiansson, prefekt på Ersta Sköndal.
Strängnäs stift är ett av de äldsta stiften i Sverige och bildades i början av 1100-talet.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...