Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling blir näste biskop i Strängnäs stift. Foto: Svenska Kyrkan

Han blir ny biskop i Strängnäs stift

I den första omgången av valet till ny biskop i Strängnäs stift stod det klart att Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling, blir stiftets nästa biskop.

Nyheter · Publicerad 12:01, 4 mar 2015

I dag samlades de röstberättigade delegaterna i biskopsvalet i Strängnäs stift till en första röstningsomgång.
I det preliminära resultatet av omröstningen fick Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling, en majoritet av rösterna med 68,5 procent. Det innebär att det inte blir någon andra omgång utan att Dalman därmed är vald till ny biskop och kommer att efterträda Hans-Erik Nordin som varit biskop sedan 2005 och nu går i pension.
Johan Dalman prästvigdes 1990 i Uppsala stift och har varit komminister i Enköping, sekreterare på Kyrkokansliet i Uppsala.
Innan han blev domprost i Strängnäs var han verksam som förlagschef för Verbum.
Johan Dalman har goda relationer till anglikanska kyrkan och var med och beredde frågan om Borgågemenskapen inför Svenska kyrkans inträde 1994.
Borgågemenskapen samlar lutherska, episkopala och anglikanska kyrkor från Norden, Baltikum, brittiska öarna samt Spanien och Portugal.
Nuvarande biskopen Hans-Erik Nordin lägger ner biskopsstaven vid en mässa i Strängnäs domkyrka den 29 augusti.
Johan Dalman vigs till biskop den 6 september i Uppsala domkyrka och mottagningen sker den 12 september i Strängnäs domkyrka.
I onsdagens valomgången deltog också Christina Grenholm, kyrkosekreterare på Kyrkokansliet i Uppsala samt Elisabeth Christiansson, prefekt på Ersta Sköndal.
Strängnäs stift är ett av de äldsta stiften i Sverige och bildades i början av 1100-talet.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00