Nyheter

Han arresterades för bibelläsning i Kanada

Det är en ödets ironi. Artur Pawlowski lämnadedet kommunistiska Polen där kristna förföljdes; hans familj emigreradetill Kanada. Där borde ju yttrande- och religionsfrihet råda. Men iaugusti i år blev han brutalt arresterad när han mitt i storstadensgatularm läste bibeltexter och bad. Han påstods störa den allmännaordningen.Pawlowski, 33 år gammal, gav upp sin lukrativa affärsverksamhet för attarbeta bland narkomaner och hemlösa i Calgary, Kanada. De senaste fyraåren har många kommit på fötter och det har blivit något av en väckelsebland de utslagna. De som tjänar pengar på knarkhandeln är inte gladaåt Pawlowskis verksamhet - kundunderlaget minskar. Men man tycker juatt polis och myndigheter borde vara glada och tacksamma. Men icke.
Iaugusti hölls det en festival som fritt översatt handlar om de udda ochextrema företeelserna. Det var ett hopkok av allehanda new ageföreteelser och extrema livsstilar. Pawlowski, som rör sig blandsamhällets olycksbarn och de utslagna, gick omkring och talade omJesus. Det fick tarot-kortläsare och spågummor att anmäla honom tillpolisen. Följande dag stod han i ett gathörn tillsammans med sin broroch några vänner, långt ifrån festivalområdet, och läste Bibeln ochbad. Sex poliser kom och arresterade honom. De satte på honomhandbojor, förde bort honom och han fick tillbringa en natt i arrest.
Alltfilmades och Världen idag har filmen. Pawlowski blev tvungen attuppsöka sjukhus för skador efter polisens brutala hantering. Filmenvisar tydligt en fredlig och stillsam Pawlowski, som inte gör motstånd.Men en av anklagelsepunkterna emot honom är just hindrande av rättvisaoch motstånd.
- Tyvärr är detta inte enda gången dylikt händer,säger Pawlowskis advokat Gerald Chipeur när vi träffas på enjuristkonferens i Calgary, Kanada. Yttrande- och religionsfrihetenifrågasätts allt mer och det drabbar inte minst evangeliskt kristna.Och polisen verkar inte förstå att de bryter mot landets lagar.
GeraldChipeur har erbjudit sig att gratis utbilda och informera polisen omgrundläggande mänskliga rättigheter och visa att polisens handlandestrider mot landets lagar.
- Vi vill att Pawlowskis fall prövas idomstol, detta får inte passera obemärkt, säger Chipeur, som också ärväl insatt i det svenska fallet med pastor

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS