Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Hamas har tillgångar på motsvarande 4,4 miljarder svenska kronor utomlands, rapporterar Die Welt. På bilden ses Hamasledaren Ismail Haniyeh under ett besök i Libanon. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Hamas uppges gömma miljarder utomlands

Terrorgruppen Hamas som styr i Gaza och attackerar civila israeler har enorma belopp kopplade till företagsnätverk och investeringsportföljer utomlands. Det avslöjade den tyska tidningen Die Welt nyligen.

Pengarna skulle räcka till att bygga upp hela Gaza om Hamas lade dem på att hjälpa palestinierna, i stället för på terror.

Nyheter · Publicerad 10:00, 20 aug 2021

”Om terrororganisationen Hamas, som styr Gazaremsan, inleder ytterligare ett krig mot Israel, som de gjorde i maj, leder detta regelbundet till betydande förstörelse i Gaza. Och när den väpnade konflikten är över kommer terrororganisationen att gå runt i världen och be om pengar för att finansiera återuppbyggnad och upprustning.”

beskriver Die Welt hur det sett ut de senaste gångerna konflikten mellan Hamas och Israel trappats upp. Tidningen skriver att det under lång tid funnits rykten om att terrorgruppen har stora tillgångar i olika typer av investeringar runt om i världen. Men nu ser detta ut att bekräftas av uppgifter som ska ha läckt från en dator kopplad till Hamas.

Clemens Wergin, Die Welts korrespondent, skriver på Twitter om en investeringsportfölj tillhörande Hamas som är kopplad till ett 40-tal företag i Turkiet, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Sudan och Algeriet.

”Den senaste filen som jag fick från maj 2017 till januari 2018 listade ett bokfört värde för hela portföljen på 338 miljoner amerikanska dollar”, skriver Wergin.

Det verkliga värdet uppgår sannolikt enligt experter som Die Welt haft kontakt med till mer än 500 miljoner dollar, motsvarande ungefär 4,4 miljarder svenska kronor.

”Balansräkningen innehåller också kodade referenser om 49 miljoner amerikanska dollar som gick från portföljen till Hamas kassor, uppskattningsvis 40 procent av dem gick till militära kostnader/terrorkostnader”, skriver Clemens Wergin.

Sajten Honest Reporting noterar att trots Hamas enorma tillgångar och det stora inflödet av biståndsmedel till Gaza, så har ytterst få mediekanaler gett avslöjandet uppmärksamhet.

Ett 80-tal artiklar och inslag om behoven av att återuppbygga Gaza ska enligt sajten ha publicerats i högprofilerade medier såsom New York Times, CNN, Washington Post och andra, men intresset för Hamas tillgångar tycks svalt i samma medier.

Om Hamas bara hade använt de 49 miljoner dollar som enligt Die Welt lagts på terror och militära insatser till Gazas återuppbyggnad, så hade det enligt israeliska uträkningar räckt till ett stort antal hus, vårdinrättningar, moskéer och skolor i Gaza.

Om man tar hela det uppskattade värdet på Hamas tillgångar i portföljen utomlands, minst 500 miljoner dollar, så hade det enligt Världsbankens uträkningar räckt till en återuppbyggad av hela Gaza.

Balans-räkningen innehåller också kodade referenser om 49 miljoner amerikanska dollar som gick från portföljen till Hamas kassor, uppskattningsvis 40 procent av dem gick till militära kostnader/terrorkostnader.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00