Israel

Hamas bröt eldupphör – Israel attackerar terrormål

Hamas bröt tidigt på fredagen eldupphöret genom en raketattack mot Israel. Bilden är från ett tidigare angrepp från terrorgruppen.

Stridspausen mellan Israel och terrorgruppen Hamas varade i en vecka och löpte formellt ut vid klockan 6 på fredagsmorgonen svensk tid. Det förekom in i det sista medieuppgifter om att den var på väg att förlängas ännu en gång, men någon timme innan tidsfristen skulle löpa ut ljöd flyglarmen i Israel.

Publicerad Uppdaterad

Hamas ska ha brutit mot eldupphöret och tvingat israeliskt luftvärn att skjuta ned raketer som avfyrades från Gazaremsan, uppger bland andra Jerusalem Post.

"Hamas har brutit pausen i striderna och har dessutom skjutit mot Israel", lyder beskedet från den israeliska armén som konstaterar att man nu har återupptagit krigföringen riktad mot terrormål i Gaza.

Flyglarm ljöd på fredagsmorgonen i flera kibbutzer nära gränsen till Gaza. När sirenerna hördes i staden Sderot och flera andra gränsnära områden i natt så var det första gången det skedde sedan striderna tillfälligt upphörde på morgonen den 24 november, enligt tidningen Haaretz.

Under torsdagen ska sammanlagt åtta personer ha släppts ur tillvaron som gisslan hos terroristerna i Hamas, först två kvinnor och under sen kväll sex personer mellan 17 och 41 år. 

Enligt BBC är alla, utom en 18-åring, kvinnor. Fyra har dubbla medborgarskap, förutom israeliskt också franskt, mexikanskt, uruguayanskt och ryskt. 

USA har genom utrikesminister Antony Blinken uppmanat Israel att upprätta så kallade säkra zoner för civila i Gaza när nu de militära insatserna återupptas efter stridspausen. 

Blinken, som träffat både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas ledare Mahmud Abbas, har samtidigt betonat att USA fullt ut står bakom Israels rätt att göra allt i sin makt för att slå ut den islamistiska terrororganisationen Hamas.

Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 150 personer som togs som gisslan i samband med den blodiga massakern den 7 oktober då cirka 1 200 personer i Israel mördades.

Powered by Labrador CMS