Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Lastbilar med humanitär hjälp på väg in i Gaza i måndags nära Ashkelon i södra Israel. Gränsövergångarna vid Kerem Shalom och Erez stängdes i tisdags efter granatbeskjutning från Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Hamas-attacker stoppade nödhjälp till Gaza

Hamas granatbeskjutning mot två gränsövergångar tidigare i veckan stoppade möjligheten att föra in nödhjälp i Gaza från Israel. I ett fall hann åtta av 40 lastbilar köra över gränsen, uppger israeliska UD. Två personer dog vid beskjutningen.

Nyheter · Publicerad 12:58, 21 maj 2021

Gränsen mellan Israel och Gaza stängdes i söndags, sedan polisen gripits 15 palestinier som kastat sten i närheten av en gränsövergång. När två posteringar öppnades för humanitära transporter på tisdagen attackerades de snabbt av granater från Hamas.

Även på onsdagen besköts gränsövergången vid Kerem Shalom, samtidigt som en leverans med medicinsk utrustning från Jordanien var på väg till ett sjukhus i Gaza, uppger Jerusalem Post.

”Hamas nekar palestinierna grundläggande hjälp,” kommenterar Israels ambassadör i Sverige, llan Ben-Dov, händelserna på Twitter.

I Israel har upprördheten varit stor över att FN-organet UNRWA klagat på Israels hantering av nödhjälpen till Gaza, trots att det är Hamas beskjutning som stoppat den.

Organisationen sade i ett uttalande att man inte fått Israels godkännande för transporter av nödhjälp till Gaza, och krävde att hjälpen släpps igenom så snart som möjligt.

Lior Haiat, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet, reagerade kraftfullt.

”Detta är inte första gången som UNRWA valt att förvanska fakta och framställa händelser på ett felaktigt sätt, bara för att man ska kunna lägga skulden på Israel,” skrev han på Twitter.

Förutom förlusten av människoliv har över 130 byggnader förstörts i Gaza och 316 beskrivs som så skadade att de är obeboeliga.

Sex sjukhus och nio vårdcentraler har skadats.

Det enda laboratoriet på Gazaremsan där covidtester har kunnat analyseras har slagits ut vid ett israeliskt flyganfall på måndagen, enligt palestinska myndigheter.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier