Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Lastbilar med humanitär hjälp på väg in i Gaza i måndags nära Ashkelon i södra Israel. Gränsövergångarna vid Kerem Shalom och Erez stängdes i tisdags efter granatbeskjutning från Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Hamas-attacker stoppade nödhjälp till Gaza

Hamas granatbeskjutning mot två gränsövergångar tidigare i veckan stoppade möjligheten att föra in nödhjälp i Gaza från Israel. I ett fall hann åtta av 40 lastbilar köra över gränsen, uppger israeliska UD. Två personer dog vid beskjutningen.

Nyheter · Publicerad 12:58, 21 maj 2021

Gränsen mellan Israel och Gaza stängdes i söndags, sedan polisen gripits 15 palestinier som kastat sten i närheten av en gränsövergång. När två posteringar öppnades för humanitära transporter på tisdagen attackerades de snabbt av granater från Hamas.

Även på onsdagen besköts gränsövergången vid Kerem Shalom, samtidigt som en leverans med medicinsk utrustning från Jordanien var på väg till ett sjukhus i Gaza, uppger Jerusalem Post.

”Hamas nekar palestinierna grundläggande hjälp,” kommenterar Israels ambassadör i Sverige, llan Ben-Dov, händelserna på Twitter.

I Israel har upprördheten varit stor över att FN-organet UNRWA klagat på Israels hantering av nödhjälpen till Gaza, trots att det är Hamas beskjutning som stoppat den.

Organisationen sade i ett uttalande att man inte fått Israels godkännande för transporter av nödhjälp till Gaza, och krävde att hjälpen släpps igenom så snart som möjligt.

Lior Haiat, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet, reagerade kraftfullt.

”Detta är inte första gången som UNRWA valt att förvanska fakta och framställa händelser på ett felaktigt sätt, bara för att man ska kunna lägga skulden på Israel,” skrev han på Twitter.

Förutom förlusten av människoliv har över 130 byggnader förstörts i Gaza och 316 beskrivs som så skadade att de är obeboeliga.

Sex sjukhus och nio vårdcentraler har skadats.

Det enda laboratoriet på Gazaremsan där covidtester har kunnat analyseras har slagits ut vid ett israeliskt flyganfall på måndagen, enligt palestinska myndigheter.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier