På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

I måndags firades Internationella Frivilligdagen. Inte minst under julen är ideella insatser särskilt viktiga för behövande. Här syns förberedelse av ett julfirande i Stadsmissionens regi Foto: Scanpix

Halva Sveriges befolkning hyllades på Frivilligdagen

Under måndagen uppmärksammades den av FN instiftade Frivilligdagen på många platser i landet. I Sverige utför ungefär halva befolkningen någon form av ideellt arbete. Sofia Modigh som är aktiv i flera frivilligorganisationer ser volontär­arbete som en meningsfull självklarhet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 dec 2011

I flera städer uppmärksammades Frivilligdagen genom att kommuner bjöd in människor som gör ideella insatser för att visa sin uppskattning och föra en dialog om hur man kan utveckla den ideella sektorn. Sofia Modigh är KD-politiker men är också engagerad i till exempel  nykterhetsorganisationen Vita och Unga Kris (Kriminellas revansch i samhället).
– Det gladde mig att Frivilligdagen uppmärksammades på så många håll. För mig är ideellt engagemang en fin tradition som jag fått med mig hemifrån. Tanken är att man har ett yrkesliv, ett familjeliv men också en fritid där man kan ägna en del åt att ställa upp frivilligt utan att tjäna pengar eller göra karriär.

Hon beskriver det volontära arbetet som något meningsfullt och tillfredsställande och betonar hur viktiga de frivilliga insatserna, är inte minst i advents- och jultid.
– Det är extra aktuellt den här tiden att försöka göra något i det lilla för de människor i vår närhet som har det svårt, för de barn som växer upp i fattiga familjer och befinner sig i utsatthet. Till exempel är det oerhört viktigt med kyrkors och föreningars öppna julfirande för missbrukare eller människor som saknar en familj att fira högtiden med.
Enligt Befolknings­stu­dien som genomfördes 2009 av Ersta Sköndal högskola är de flesta svenskarna som arbetar ideellt aktiva inom idrott, kultur, fackföreningar eller social arbete. I snitt lägger volontärer 16 timmar i månaden på sitt frivilliga engagemang.
Cirka 400 000 heltidsarbeten utförs på ideell basis varje år i Sverige. Om man vill testa på volontärarbete men är osäker på var man ska börja, tycker Sofia Modigh att det bästa är att prova på olika saker.
– Ofta börjar det med att man gör en punkt­insats som sedan kan utvecklas till ett mer långsiktigt engagemang. Det bästa är att börja prova på, ett bra sätt är också kolla in Volontärbyråns arbete.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Sofia Modigh, KD. Foto: Kristdemokraterna

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier