Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Hälsomyndighet i USA köpte delar från aborterade foster

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet upphandlade organ och vävnader från aborterade foster. Det avslöjar organisationen Judicial Watch. Bland de dokument som en domstol beordrat hälsodepartementet att lämna ut finns en lista med styckpriser för bland annat fosterskalle. Inköpen kan strida mot amerikansk lag.

Nyheter · Publicerad 10:00, 29 sep 2021

Under president Barak Obamas regeringstid upphandlade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, vävnader från aborterade foster för forskning på humaniserade möss. Uppgifterna kommer från organisationen Judicial Watch, som genom en rättsprocess har begärt ut dokumentation om myndighetens inköp.

Handlingarna består bland annat av mejlkommunikation och kontrakt från 2012 och 2013, mellan FDA och Advanced Bioscience Resources (ABR). ABR är en ”icke vinstdrivande företagsstiftelse” som tillhandahåller mänsklig fostervävnad. FDA lyder under det amerikanska Hälso- och socialdepartementet (HHS).

Eftersom en del av informationen i dokumenten var maskerad beordrade en federal domstol att HHS skulle lämna ut ytterligare information om läkemedelsmyndighetens inköp, däribland ABR:s lista över ”avgifter för tjänster” från januari 2013.

Listan innehåller bland annat styckpriset 515 amerikanska dollar för intakta huvudskallar från foster i graviditetsvecka 8 till 24. Den innehåller även avgifter för rengöring av vävnad med mera.

Ett annat dokument, som Judicial Watch länkar till i ett pressmeddelande, visar att FDA köpte in lever- och brässvävnad från aborterade foster, åtminstone från oktober 2012.

En offertförfrågan från FDA till ABR, för perioden juli 2017 till och med juni 2018, innehåller en kravspecifikation på lever- och brässvävnad från 16–24 veckor gamla foster.

”Vävnaden måste vara färsk och aldrig fryst”, skriver myndigheten.

Moderns blod måste testas för hiv- och hepatitvirus och fostret får inte ha några kända kromosomavvikelser, står det vidare.

Enligt den federala domstolen finns det skäl att ifrågasätta om transaktionerna strider mot den federala lag som förbjuder försäljning eller köp av aborterad fostervävnad.

Ordföranden för Judicial Watch, Tom Fitton, vill se en brottsutredning av FDA:s agerande.

– Det är barbari, säger han till nyhetssajten Daily Caller.

– Det är de mest oroande dokument jag någonsin har sett.

FDA förnekar inte att de köpt fosterdelar, men säger till Daily Caller att den mänskliga fostervävnaden endast använts i situationer som är ”nödvändiga för att förstå säkerheten hos läkemedel och vacciner och i vilka detta inte var genomförbart på annat sätt”.

”Sedan 2018 har FDA inte ingått några avtal för inköp av mänsklig fostervävnad”, skriver myndigheten i sitt uttalande och tillägger att ”den tidigare forskningen stod för en mycket liten del av FDA:s totala forskning”.

Under president Donald Trumps administration infördes 2019 restriktioner för användning av fostervävnad inom statligt finansierad forskning, något som ändrades av Biden-administrationen i april 2021, skriver Washington Post.

Den amerikanska abortorganisationen Planned Parenthood har, efter hemliga videoinspelningar, anklagats för fosterhandel, vilket Världen idag tidigare har rapporterat om. Organisationen har dock uppgett att de, vid förmedling av fosterdelar, bara har fått betalt för omkostnader som frakt.

Vävnaden måste vara färsk och aldrig fryst.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Känd ateist ville inte svara på frågor om islamism

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00