Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Hållbar kärnkraft väntas locka investerare

EU-kommissionen vill klassa kärnkraft som hållbar energi, enligt ett utkast till förslag som läckt ut till media. Energiföretaget Uniper, som äger kärnkraft i Sverige, säger att ändringen öppnar upp för nya investeringar.

Nyheter · Publicerad 14:00, 5 jan 2022

”För att skapa ett fossilfritt Europa krävs att kärnkraften inkluderas – både för existerande och ny kärnkraft”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige i ett mejlsvar till TT.

Syftet med att definiera vilka bolag och verksamheter inom EU som ses som hållbara är att ge investerare – till exempel klimatfonder och privat kapital – ett väl underbyggt och enhetligt underlag att basera sina investeringsbeslut på.

Att underlätta sådana investeringar ska i förlängningen leda till en snabbare grön omställning, är tanken.

Ett utkast från EU-kommissionen som skickades ut till medlemsländerna vid nyår läckte till medierna. Förslaget handlade om att klassa både kärnkraft och naturgas som i EU:s gemensamma klassificeringssystem, även kallat taxonomi.

Från branschens håll välkomnas EU-kommissionens drag.

Energiföretaget Uniper säger att de tittar på möjligheterna att investera i mindre kärnkraftverk och att en förändrad klassificering från EU skulle vara avgörande för deras nyinvesteringar.

Energiföretaget Fortum, som också är delägare i svensk i kärnkraft, välkomnar en förändrad taxonomi men har invändningar mot EU-kommissionens tidsplan i det läckta dokumentet. Där står det att kärnkraften ska klassas som hållbar fram till 2045, vilket de anser är för kort tid.

Andra detaljkrav i dokumentet är att kärnkraften inte ska utgöra ett hot mot miljön och att det ska finnas en plan för slutlagring av kärnavfallet.

Energiföretagen, branschorganisationen för alla energiföretag, säger att en inkludering i taxonomin kan leda till att fler företag vågar satsa.

– Det är en potentiell breddning av de aktörer som kan investera i kärnkraft, säger Carl Berglöf, expert inom kärnkraft på branschorganisationen Energiföretagen.

Än så länge har inget beslut om att inkludera kärnkraft i taxonomin tagits. Till exempel är Tyskland och Österrike emot förslaget.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier