Vad är Claphaminstitutet?
– Vi är en tankesmedja och ett forskningsinstitut som har funnits sedan 2008. Claphaminstitutet startades med inspiration från William Wilberforce och Claphamgruppen i London. De ägnade sig i många år åt ett uthålligt arbete utifrån kristna värderingar, som till slut bar frukt, när slavhandeln avskaffades. Även i denna sekulära tid är det många troende som kan känna att det är motigt att försvara kristna värden, men vi tror att det ändå är de värdena som är den enda grund som håller att bygga ett samhälle på.
Och vad är det för värden?
– Wilberforce arbetade allra mest för människovärdet. Även i vår individualistiska och materialistiska tid är det ett hotat värde, där de som inte har någon egen röst hamnar i kläm. Vi vill vara en kristen röst på alla områden där den behövs, i allt från människovärdesfrågor till miljöarbete. Claphaminstitutet samlar bekännande kristna från olika yrkesgrupper – det kan vara professorer, läkare, mediefolk, politiker, jurister – som vill kommunicera en kristen röst i samhället.
Hur kommer du utveckla arbetet?
– Hittills har vi ägnat oss mycket åt att skriva debattartiklar och arrangera seminarier, till exempel i Almedalen. Min bild är att Clapham har ett gott förtroende i samhället, även hos grupper som är kritiska till det vi står för. Förutom debattartiklar och seminarier hoppas jag att vi ska kunna publicera rapporter för att förmedla även mer fördjupande material. Min förhoppning är att stärka arbetet genom att samla fler medverkande, eller fellows som de kallas. Flera av dem som funnits med sedan starten 2008 har trappat ner, så det finns behov av en ny generation hängivna skribenter.
Var kan man se och höra Claphaminstitutet under den närmaste framtiden?
– Nu hoppas vi kunna entusiasmera nya krafter och öka vår produktion, så målet är fler artiklar från Clapham framöver. Och så är vi förstås på plats i Almedalen i sommar.