Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Halal-slaktad kyckling gav debattstorm

Icas egen ”Ica basic-kyckling” har skapat stor debatt i sociala medier. Anledningen är att kycklingen är halal-slaktad. Personen som skapat debatten menar att en halal-certifieringsavgift går till organisationer som vill se ett globalt kalifat styrt av sharia. Men kritiken tillbakavisas av både Ica och det danska slakteri som producerar kycklingen.

Nyheter · Publicerad 12:39, 23 jan 2017

”Hej ICA. Er kyckling är halal enligt förpackningen. Hur blir den halal? För att ni skriver det? Nej, för att kalla produkter halal måste en halal-certifierngsavgift betalas. Som alltför ofta går rakt ner i fickorna på Muslimska Brödraskapet eller liknande organisationer – som alla har gemensamt att de vill se ett globalt kalifat styrt av sharia.”

Det är orden som skrivits av en privatperson på Icas Facebooksida och som har skapat stor debatt. Tusentals personer har delat inlägget och hundratals har kommenterat det. 

Certifieringsavgiften, som skribenten talar om, är den avgift som han menar att matproducenter måste betala för att få en halal-stämpel på sina varor. 

Ica svarar i Facebooktråden att varken Ica eller de slakterier som de har varit i kontakt med betalar någon certifieringsavgift, men när Världen idag kontaktar Ica så svarar Emelie Ericson, pressansvarig, i ett mejl att det danska slakteriet Danpo ”betalar en administrativ avgift till Islamiskt kulturcenter Skandinavien, som är den organisation som utfärdar halal-godkännandet i Danmark”. 

Detta är också något som Ica senare skriver i Facebooktråden, och som slakteriet Danpo skriver på sin hemsida. Men att pengarna skulle gå till islamistisk terrorism tillbakavisar de båda två. Avgiften som Danpo betalar används, enligt dem, av det islamiska kulturcentret till transporter, arbetskraft och övriga administrativa kostnader.

”Centret deltar i etniska danska, muslimska och tvärkulturella arrangemang och fungerar som ett besökscentra för skolor och liknande. IKS avvisar alla former av terrorism och terroristregimer”, skriver de.

När Världen idag ringer upp Islamiskt kulturcenter Skandinavien i Köpenhamn låter det dock inte lika glasklart. Centrets ansvarige imam ifrågasätter varför Världen idag ringer och säger att han inte vet vart pengarna går och att han inte tycker att någon från Sverige har med det att göra. Han vill heller inte ge kontaktuppgifter till någon som vet mer.

Ica är långt ifrån den enda som har halal-slaktat kött i sina butikshyllor. En titt ner i fryshyllorna på Willys visar att var och varannan kyckling är halal-slaktad, och Coop uppger att de har halal-slaktat lamm- och nötkött, samt halal-slaktad kyckling.

Ett slakteri som Coop använder sig av är tyska Landgeflügel. När Världen idag ringer upp visar det sig att all deras slakt är halal-godkänd.

– Ja, vi betalar en halal-certifieringsavgift. Den går till Halal Certification Germany, berättar Katharina Brant på slakteriet. 

Halal Certification Germany svarar i ett mejl att de använder pengarna från Landgeflügel till att köpa privata flygplan och båtar, samt till löner, laboratorietester av produkter, hyra, skatt, fortbildning samt finansiering av den fond som man har upprättat i sitt namn.

Ett företag som utfärdar halal-certifieringar i Sverige är Islamguidens halalcertifiering AB. Företaget har, enligt sin egen hemsida, kunder som Åse glass och ett antal mindre kända varumärken. Att pengarna från certifieringen skulle gå till organisationer som i sin tur ägnar sig åt islamistisk terrorism, avvisas starkt av vd:n Aso Asinger. 

– Det är struntprat. Pengarna går, precis som hos vilket annat företag som helst, till det som vi bestämmer på våra bolagsstämmor. Antingen så investeras de i företaget eller så utdelas de som vinst till ägarna, säger han. 

Kan det hända att ägarna ger sin vinst till sådana organisationer?

– Det tror jag inte. Men ägarna får göra vad de vill med pengarna, jag kan inte styra över det. 

På er hemsida står det att ni har en shariakommitté, vad innebär den?

– Det är en grupp som ser till att certifieringen sker i enlighet med islams föreskrifter och regler – att allt går rätt till. 

Förespråkar de andra shariaregler?

– Det här har inget med det att göra. Det har med halal att göra. 

Det står att det i kommittén finns personer från bland annat Saudiarabien och Egypten – vad bidrar dessa med?

– Det stämmer inte att det är personer från de länderna. Det måste vara någon gammal information. Vi har valt att följa en kommitté som tillhör paraplyorganisationen World halal council. Där ingår personer från ett tiotal länder, bland annat USA, Sydafrika och Indonesien. Kommittén ger oss råd så att vi vet hur slakten ska gå till för att köttet ska vara godkänt utomlands. Det gör att våra kunder kan exportera till andra länder.

Rickard Lagervall är islamolog och verksam vid Lunds universitet. Han vet inte vart pengarna vid en halal-certifiering tar vägen. Det skulle kunna vara så att de går till organisationer som ägnar sig åt terrorism, men det skulle också kunna vara felaktigt, menar han. 

– Det är svårt att veta. Jag tror att de här pengarna går till de organisationer som står bakom certifieringen. Även om pengarna skulle gå till Muslimska brödraskapet så är det inte säkert att de går till terrorism. Muslimska brödraskapet representerar en intellektuell riktning av islam som vill hålla fast vid islamska traditioner, men samtidigt vill anpassa sig till samhället, säger han.

Halalslakt

Halal betyder ”tillåten” på arabiska. Halal-slakt innebär att slakten sker i enlighet med islams regler så att köttet blir tillåtet att äta för muslimer.

Några av de traditonella riktlinjerna för en halal-slakt är att djuret och slaktaren ska vara vända mot Mekka under slakten, att djuret ska avlivas med ett snitt över halsen, att blodet ska tappas ut helt och att en muslim läser orden ”Bismillah, Allahu Akbar” (i Guds namn, Gud är störst) före slakten.

I många länder sker slakten utan bedövning, men i Sverige är inte detta tillåtet, så den halal-slakt som finns här sker med bedövning och i enlighet med övriga svenska regler.

Enligt Sveriges Halalråd gäller följande: Djuret ska inte vara dött när slakten sker, men det är tillåtet att bedöva djuret så att det blir medvetslöst. Görs slakten för hand måste slaktaren vara en muslim; görs slakten mekaniskt räcker det om slaktprocessen övervakas av en muslim.

Källor: Sveriges Halalråd, jordbruksverket

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10