Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

Haiti drabbas tredubbelt – av skalv, laglöshet och storm

Tusentals har konstaterats döda eller skadade efter jordbävningen i västra Haiti i lördags och nu väntas ovädret ”Grace” drabba den östra delen av landet.

– Hela Haiti kommer bli en katastrofzon, säger Ulrika Kallin Eriksson på hjälporganisationen Hoppets Stjärna.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 aug 2021

Enligt officiella siffror har över tusen personer dött, antalet skadade passerat 5 000 och cirka 14 000 byggnader raserats på grund av jordbävningen i lördags. Den värst drabbade staden är Les Cayes, som ligger ute på den långa landtunga i sydväst som sträcker sig mot Jamaica.  

Hoppets stjärna är, enligt verksamhetschefen Ulrika Kallin Eriksson, den enda biståndsorganisationen i Haiti som utgår från Sverige. De hoppas nu på att kunna genomföra en hjälpinsats i jordbävningsområdet, men frågan är hur och när de kan lyckas komma dit.

Ett stort problem för biståndsorganisationerna som verkar i landet är nämligen att kriminella gäng styr hela stadsdelar och har blockerat en väg som går från huvudstaden mot katastrofområdet.

– Man kan bara ta sig dit med helikopter och båt just nu. Polisen står handfallna. Det är tre gäng. De plundrar och skjuter människor som åker där, berättar Ulrika Kallin Eriksson på måndagen.

Till vardags driver Hoppets Stjärna skolor med tusentals elever i Haiti. Dessa ligger dock inte i jordbävningsområdet, utan i östra delen av landet, och ingen i deras arbete där ska ha skadats av skalvet.

Östra Haiti väntas dock drabbas värst av stormen ”Grace”.

– Det blir oerhört stora regnmängder. Man kan säga ganska säkert att dödsfallen kommer att öka bara på grund av stormen. Människor är ju redan utan bostad och många är skadade. Det är helt galet, säger verksamhetsledaren.

Hoppets Stjärna gör nu vad de kan för att kunna hjälpa haitierna med mat, mediciner, vatten och kanske tält.

– Hus kommer förstöras, grödor försvinna, djur drunkna. Kolera kommer förmodligen komma som ett brev på posten. Risken är att det kommer bli väldigt illa efter orkanen, säger Kallin Eriksson.

År 2010 drabbades önationen av ett skalv som ledde till att fler än 100 000 människor omkom. Landet har stora problem med fattigdom och är dessutom i djup politisk kris – den 7 juli mördades presidenten.

Protesterna mot vaccinpass och ökad kontroll bör tas på allvar

Ledare Det var inte vaccinet som sådant utan vaccinpass och kampen för grundläggande fri- och rättigheter... tisdag 25/1 00:10

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier