Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Gynekolog i utspel: ”Abort är akutvård”

Abort är akutvård. Det sade gynekologen Helena Kopp Kallner i TV4:s Nyhetsmorgon, där hon uppmanade svenskarna att inte bli gravida under coronakrisen. Uttalandet sågas av överläkaren Tomas Seidal.

”Graviditet är ingen sjukdom”, skriver han.

Nyheter · Publicerad 10:00, 9 apr 2020

Frågan om abort har blivit aktuell runt om i världen under coronakrisen. På vissa håll frågar man sig i hur stor utsträckning aborter ska prioriteras när sjukvården har fullt upp med att vårda coronasjuka patienter.

I delstaterna Texas och Ohio har man exempelvis uppmanat sina läkare att ställa in alla ingrepp som inte är akut brådskande, och där räknar man in aborter, rapporterar TT.

På andra håll är tongångarna annorlunda. Exempelvis har RFSU uttryckt att aborter måste prioriteras även under coronakrisen.

”Just nu är det särskilt viktigt att ofrivilligt gravida i dessa regioner [där tillgången på abort minskat] får möjligheten att utföra en säker abort hemma”, skriver organisationen på Twitter.

I flera länder kan aborterna komma att bli färre på grund av coronapandemin. Stängda gränser hindrar nämligen så kallad abortturism, som innebär att kvinnor i länder med starkt fosterskyddande lagstiftning reser utomlands för att göra abort.

Även i Sverige ser det ut som om aborttalen kan minska på grund av coronaviruset.

I ett inslag i tisdagens Nyhetsmorgon på TV4 säger gynekologen Helena Kopp Kallner, verksam vid Danderyds sjukhus och ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, att färre än vanligt hör av sig till abortmottagningar nu.

Detta är dock ingenting som hon är positiv till.

– Är man oönskat gravid, hör av er direkt till våra mottagningar. Abort är akutvård! säger hon.

Helena Kopp Kallner säger även att man ”helst inte ska bli gravid över huvud taget nu” – detta för att inte vara en belastning för vården. Hon betonar dock att hon inte uppmanar önskat gravida personer att göra abort.

Överläkaren Tomas Seidal, styrelseledamot i Kristna läkare och medicinstudenter, är kritisk till Helena Kopp Kallners utspel.

”Hon får naturligtvis ge vilka råd hon vill, men abort är inte vård över huvud taget och självklart inte ’akutvård’. Graviditet är ingen sjukdom”, skriver han på Facebook.

Seidal tycker inte att vården ska prioritera aborter just nu.

”Känns konstigt när så många elektiva operationer och planerade behandlingar ställs in att ge prio åt ett ingrepp som med ytterst få undantag helt saknar medicinsk indikation”, skriver han.

Hon får naturligtvis ge vilka råd hon vill, men abort är inte vård över huvud taget och självklart inte ’akutvård’.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48