Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Gyllenhaal blir ny seriefigur i 91:an Karlsson

Lars Gyllenhaal är bloggare, militärhistorisk författare och återkommande krönikör i Världen idag. Men nu har han dessutom fått sitt ansikte inlånat som den nya karaktären ”Överste Gurmang” i serietidningen 91:an Karlsson.

Nyheter · Publicerad 20:00, 5 aug 2021

Hur känns det att ha blivit ansikte åt en seriefigur?

– Det känns som en rolig och oväntad händelse i mitt liv. Jag tycker att serietecknaren från Kiruna, Anders Lindskog, har gjort någonting kul av sin idé och skapat en karaktär inte helt indentisk med hur jag är, eftersom den här mannen är besatt av fin mat – jag kanske inte har riktigt så höga krav som min serievariant.

Vad har du fått för reaktioner på saken?

– Folk har blivit väldigt glatt överraskade. Jag har fått många glada tillrop.

Hur kommer det sig att du hamnade i 91:an på det här sättet?

– Jag träffade serietecknaren på en utställning, där han ställde ut sin konst och jag höll ett föredrag. Jag började prata med honom och sade att jag har blivit kallad ”Gyllenskalp” i militärtjänsten – vilket 91:ans chef heter ända sedan begynnelsen. Anders har senare sagt att det var det här mötet som fick honom att redan då tänka att han ville ta med mig, men sedan dröjde det ett par år innan han kom till skott.

– Han vet att många känner till att jag håller på med militärhistoria, så jag passar i den här militärhistoriska serien.

Hur lika tycker dina nära och kära att du och seriefiguren är?

– Både nära och kära och jag själv tycker att särskilt i några rutor är det på pricken. Han visar mig från olika vinklar så alla är väl inte på pricken, men det är några rutor där det är både likt och roligt. Han har ju, som alla bra karikatyrtecknare, dragit vissa saker till sin spets och förstorat vissa drag så jag är lätt igenkännlig.

– Sedan är det väl lite kul också hur jag pratar om mat, och särskilt om mandelkubb, det är tydligen det som är min absoluta favorit vad gäller kaffebröd. Och det stämmer, jag är väldigt förtjust i mandelkubb! Men det var en ren gissning från hans sida, som träffade rätt.

Vad kommer att hända med din karaktär, Överste Gurmang, framöver?

– De har sagt att det är högst sannolikt att jag dyker upp igen men det är inte sagt när. Det har i alla fall fått mig att bli prenumerant, för nu vill jag ju se mig själv. *skratt*

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier