Nyheter

GW Persson: Tror jag vet vem som mördade Kevin

Leif GW Persson (Arkivbild). Foto: Maja Suslin/TT
Leif GW Persson (Arkivbild). Foto: Maja Suslin/TT
Kyrkviken där Kevin hittades mördad. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kyrkviken där Kevin hittades mördad. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades ut för att ha dödat Kevin. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades ut för att ha dödat Kevin. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ett avslöjande från kriminologiprofessorn GW Persson om att han tror sig veta vem den riktiga mördaren av den fyraårige värmländske pojken Kevin är väcker bestörtning. Detta eftersom denne andre misstänkte var en politisk flykting och eftersom det var känsligt att ta upp detta då det var valår.

Publicerad Uppdaterad

Det är synnerligen besvärande för statsmakten, det sätt som man har skött det här ärendet på, det är utomordentligt besvärande.

Leif GW Persson

Kevin-fallet

• Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död vid en strand i ett bostadsområde i Arvika. Först utgår polisen från att det handlar om en olycka. Sedan börjar man utreda om barn kan ha dödat Kevin.

• Drygt en vecka senare förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången – men endast som vittnen.

• I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin. Fallet avslutas.

• Under våren 2017 presenterar Dagens Nyheter och SVT:s ”Dokument inifrån” granskningar som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter tar upp fallet. I granskningarna framkom att det gjordes många, långa och pressande förhör med de små pojkarna 1998.

• Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson framträder 2017 för första gången. De känner sig orättvist utpekade.

• Den 27 mars 2018 meddelar chefsåklagare Niclas Wargren att bröderna frikänns, då bevisningen mot dem inte håller. Hur Kevin dog är fortfarande oklart. Det kan ha varit en olycka.

Den fyraårige pojken Kevin hittades död den 16 augusti 1998, och misstankar fattades om att han hade blivit mördad. Varför misstankar fattades mot just de två bröder, då fem och sju år gamla, som senare pekades ut för mordet, men som två decennier senare fick upprättelse då de blev friade från anklagelserna, är enligt Leif GW Persson mycket oklart. Det har även framgått i en uppmärksammad dokumentärserie, varpå de friades från misstankarna.

Professorn konstaterar nu att han har en mycket bestämd uppfattning om vem som faktiskt mördade Kevin, nämligen en 13-åring som var med tidigt i utredningen.

– Av för mig helt obegripliga skäl bortser man från honom, men han är annars en sådan person som borde ha fått alla blåljus att gå igång i huvudet på varje fungerande polis. Problemet är att i den här utredningen förekommer inga fungerande poliser och det är mycket sorgesamt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Persson förklarar vidare att 13-åringen inte bara fanns med i utredning utan dessutom hördes och angav ett alibi som visade sig vara falskt.

– Men man bortser från honom ändå. Och de skäl som man anger är att det är valår det här året. Man säger att man vill inte förvandla det till en sådan där invandrardebatt, för han är nämligen politisk flykting, tillsammans med familjen, från Kurdistan.

Nio månader senare så greps dock tonårspojken på bar gärning med att våldta en treåring, bara ungefär hundra meter ifrån den plats där Kevin försvann.

– Det är synnerligen besvärande för statsmakten, det sätt som man har skött det här ärendet på, det är utomordentligt besvärande, säger GW Persson.

I en artikel som Expressen publicerade 2017 avslöjade de att justitiedepartementet hörde av sig dagligen för att informera sig om utvecklingen i Kevinfallet, men bara fram till valet den 20 september. Spaningsledaren ska ha uppfattat det som att departementets intresse inte alls var till för att höra om de kunde hjälpa till för att förbättra utredningsvillkoren. Däremot fick spaningsledaren en lista med frågor som justitieministern Laila Freivalds (S) skulle kunna tänkas ha fokuserat på i den händelse att hon skulle fått hålla ett tal i ärendet.

På Twitter spekulerar nu användare, utifrån GW Perssons uttalande, i att regeringen helt enkelt kan ha pressat poliserna för att rädda skinnet på sig själva.

”Om GW har rätt – alls ingen självklarhet – så är det en av våra värsta rättsskandaler någonsin”, skriver exempelvis KD-profilen Johan Ingerö på Twitter och får medhåll av flera andra.

Ifall regeringen lagt sig i en pågående brottsutredning är det diktaturfasoner, skriver en jurist.

Gärningspersonen gick fri medan två pojkar fick sina liv förstörda, skriver flera personer.

Laila Freivalds (S) ville inte kommentera Expressens artikel.

Powered by Labrador CMS