Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Ryska intressen får nu tillgång till Karlshamns hamn efter att regeringen svängt. Foto: Magnus Lejhall/TT

Gunnar Hökmark: ”Säljer ut svensk säkerhet”

Regeringens nej till nyttjande av Gotland och Karlshamn för den ryska gasledningen Nord Stream 2 har nu bytts till ett ja när det gäller Karlshamn. På tisdagens röstade kommunledningen för att ge ryska intressen tillgång till hamnen. Regeringen Löfven överlåter svensk säkerhet till Karlshamns kommun, menar Moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark.

Nyheter · Publicerad 18:02, 31 jan 2017

Regeringen har tidigare sagt nej till att upplåta svenska hamnar för ryska gasledningar, med hänvisning till att Sveriges försvarsintressen skulle kunna påverkas negativt.

Från borgerligt håll har man krävt att regeringen ska säga nej, mot bakgrund av ökad rysk aggression i närområdet och därmed betydande framtida risker.

Men regeringen har nu gjort en kovändning och menade i måndags att Karlshamn kan säga ja sedan man vidtagit ”säkerhetshöjande åtgärder”. På tisdagen röstade så en majoritet i Karlshamns kommunledning för att man ska lagra ryska gasledningsrör.

Bland annat röstade Centerpartiet och Liberalerna lokalt ja, trots att partierna på riksnivå uppmanat till att rösta nej.

– Om Karlshamn väljer att gå vidare kommer inte försvarspolitiska intressen hotas, hävdade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en presskonferens på måndagskvällen.

Försvarsminister Peter Hultqvist menade att situationen nu ”är att betrakta som hanterbar”.

Flera militära experter har varnat för att ge ryska intressen tillgång till svenska hamnar, och den moderata Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark köper inte ministrarnas förklaringar.

”Det faktum att man ska vidta särskilda och hemliga åtgärder för att hantera detta hot innebär att regeringen är medveten om den skada det innebär för landets säkerhet”, skriver han på sin blogg.

”I en tid då Ryssland aggressivt utsträcker sina intressen, rustar och ställer krav på sin omvärld öppnar den svenska regeringen för ett projekt som den själv anser hotar svensk säkerhet. Man låter en kommun mot pengar sälja ut vår säkerhet.”

Enligt Karlshamns hamnbolag skulle projektet kunna ge 100 miljoner kronor i intäkter, uppger TT.

Sedan tidigare har många kristna genom bland annat Sverigebönen varit aktiva och bett om beskydd för Sverige utifrån det ryska intresset för Gotland och Karlshamn.

Magnus Taubert är en av dem som engagerat sig i bön för Karlshamn. Han kallar kommunens beslut och regeringens agerande beklagligt.

– Samtidigt gäller det nu att inte ge upp, utan fortsätta att be för situationen, oavsett vad som sker i politiken, säger han.

Lilla Aktuellt väjde för svåra frågor om könsbyte bland barn

Könsdysfori. Att bli pojke var helt rätt för tioåriga Minea, som numera heter Max. Det berättade förra veckans ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram som vänder...

SKR: ”Migrationsverket måste respektera konvertitens tro”

Konvertiter. Migrationsverkets bedömning av konvertiter har systematiska brister, och måste ta större hänsyn till hotbild och levd tro. Det skriver Sveriges...

100 år av demokrati finner oss i politisk kris

Ledare 100 dagar utan regering I måndags firade demokratin 100 år i Sverige – ett faktum värt att fira! Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslutet om ”allmän och lika...

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...