Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Gudstron viktigast för kända äventyraren Bear Grylls

Brittiska äventyraren och tv-kändisen Bear Grylls har bestigit världens högsta berg och utsatt sig för tuffa utmaningar. Hans viktigaste redskap: tron på Jesus.

– Andlighet är en sådan nyckel i en överlevares verktygslåda, säger han.

Nyheter · Publicerad 13:00, 22 jan 2023

Äventyraren och programledaren Bear Grylls har blivit ett välkänt namn världen över, bland annat genom sin tv-serie Man vs Wild (svensk titel: Extrem överlevnad) och för sina böcker – varav den senaste, Mind fuel, släpptes i höstas – som sålts i fler än 15 miljoner exemplar.

På Instagram har han dessutom fem och en halv miljon följare.

I sina äventyr har Grylls bland annat bestigit Mount Everest och gjort otaliga våghalsiga äventyr. Men av alla redskap han behöver i sin redskapslåda för att klara sig genom äventyren, är det en som är allra viktigast för honom: tron på Gud.

– Andlighet är en sådan nyckel i en överlevares verktygslåda. Jag kan säga, utan tvekan, att det är nummer ett. Om du får den delen rätt, så är allt annat uthärdligt, möjligt och nåbart, säger han till The Christian Post.

I intervjun pekar han på hur bibliska hjältar som kung David och Johannes Döparen hanterade sina mentala strider genom relationen med Gud.

– Lösningen hittar man alltid i relationen till den allsmäktige. Det finns alltid en kamp, det finns alltid motgångar, men det finns alltid tro, och tron vinner alltid. Tron segrar över allt, säger han till The Christian Post.

– När det gäller att förbereda oss för livet och hålla oss mentalt starka, då är tron alltid nyckeln, fortsätter han.

I ett långt samtal i Steven Bartletts Youtubeprogram ”The diary of a CEO” (ung: En vd:s dagbok) beskriver Bear Grylls sin kristna tro som ”en verklig ryggrad” och ”en hemlig styrka” i många utmanande stunder.

I programmet får han frågan om han upplever att han åstadkommit något genom att bestiga höga berg och genom succéerna med sin tv-show, men svarar att han når sin form av prestation i sin kristna tro.

– Jag är mer stolt över att ha varit gift i 22 år, att jag har tre fina söner. Jag är mer stolt över de enkla sakerna. Min tro är en stor del i den meningen. Vi är älskade, vi är förlåtna, vi är utrustade … Jag ser på livet i de termerna mer och mer, säger han i programmet.

Där berättar han också om hur tro på olika saker hjälper honom i livet, och har fått honom att övervinna det dåliga självförtroende han hade som barn.

– Jag har valt att försöka ha tro på andra människor, tro på mig själv, tro på den Allsmäktige, och det har hjälpt mig, säger han.

När det gäller att förbereda oss för livet och hålla oss mentalt starka, då är tron alltid nyckeln.

Bear Grylls

• Född 1974 i London, England.

• Gift med Shara, tre söner.

• Har programlett en mängd produktioner, däribland Man vs Wild som på svenska heter Extrem överlevnad och sänds på Discovery, och Running wild with Bear Grylls.

• 35 år gammal blev han den yngste chefsledaren någonsin för engelska scoutförbundet.

• Blev som 23-åring en av de yngsta någonsin att bestiga Mount Everest (detta blott två år efter att han brutit ryggen efter ett fallskärmshopp där skärmen inte vecklades ut).

• Har skrivit en rad böcker, varav Så överlever du allt och självbiografin Ge aldrig upp finns utgivna på svenska.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00