Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

”Guds smugglare” och Open Doors grundare har avlidit

Open Doors, som arbetar globalt för att motverka och kartlägga förföljelse av kristna, har sorg. Organisationens grundare och författaren till boken Guds smugglare har dött. Han blev känd som broder Andrew när han smugglade in kristen litteratur bakom järnridån.

Nyheter · Publicerad 16:02, 28 sep 2022

1955 reste broder Andrew till Polen och fick med egna ögon se hur den kristna kyrkan bakom järnridån förtrycktes och hur biblar var svåra att få tag på. Så han fyllde en resväska med kristen litteratur och började smuggla in böcker i de då stängda länderna, berättar Open Doors i Sverige på sin webbplats.

Detta kom att bli starten på Open Doors arbete som i dag finns i över 60 länder med 1 400 medarbetare världen över.

– Broder Andrews betoning av att ”finnas på plats, att vara där” och inte bara skicka pengar eller förnödenheter, är något som sätter sin prägel på hela organisationen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i ett pressmeddelande.

Paulsson lyfter fram hur grundaren genom åren visat på mod och förtröstan på Gud när han sökt upp och träffat både diktatorer och terrorledare.

– Han har helt enkelt varit rakryggad och stått upp för sin kristna tro, men samtidigt varit genuint intresserad av personerna han mött och visat på Guds kärlek. Under årens lopp har han fått mycket kritik för att han har besökt dessa personer, men för den förföljda kyrkan har det ingjutit mod och hopp och han har varit ett föredöme värt att följa, säger Peter Paulsson.

En person som stämmer in i hyllningarna är en rysk pastor, som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

– Broder Andrews överlåtelse och passion för kristna över hela världen som lider för sin tro har rört vid mitt hjärta och styrkt mig, även i mitt livs mörkaste timmar bakom galler, säger han i pressmeddelandet.

Broder Andrews självbiografi Guds smugglare som kom 1967 blev en internationell bästsäljare som sålts i över 10 miljoner exemplar och översatts till mer än 35 språk.

Han dog i sitt hem i Nederländerna den 27 september, omgiven av sin familj. När hans hustru Cornelia gick bort 2018 hade de varit gifta i 59 år. Efter sig lämnar de fem barn och elva barnbarn.

Broder Andrew blev 94 år.

Han har helt enkelt varit rakryggad och stått upp för sin kristna tro.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00