På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Guds hand” tas bort från Västerås

Den kända skulpturen ”Guds hand” av Carl Milles har monterats ner från sin plats på Lövudden i Västerås. Den ska säljas på auktion, tillsammans med skulpturerna ”Ansgar” och ”Löparna” av Carl Eldh.

– Vi avkristnar platsen kan man säga, säger den nye markägaren Anders Gellerstig till Vestmanlands Läns Tidning.

Nyheter · Publicerad 16:39, 12 apr 2021

I över 50 år har skulpturerna ”Guds hand” av Carl Milles, liksom ”Ansgar” och ”Löparna” av Carl Eldh stått på Lövudden vid Mälarens strand i Västerås.

Efter 90 års verksamhet sålde KFUM sin anläggning till Lövudden strand AB, som nu har öppnat hotell- och konferensverksamhet. Bolaget har renoverat alla byggnader, monterat ned skulpturerna för att sälja dem genom Uppsala auktionskammare och gjort om det tidigare kapellet till konferenssal.

– Vi avkristnar platsen kan man säga. Vi har erbjudit Svenska kyrkan och frikyrkorna i Västerås att ta över det innekapell och utekapell som finns där, men ingen har varit intresserad. Vi driver en helt annan verksamhet än vad KFUM gjorde och vill nu därför ta bort alla kristna förtecken, säger den nye ägaren Anders Gellerstig till Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

– Hade KFUM tagit höjd för att vi skulle bevara skulpturerna i avtalet så hade vi förstås gjort det, fortsätter han.

I stället vill han ersätta skulpturerna med ett par nya lokala konstverk, med tydlig anknytning till Västerås och Västmanland.

Gellerstig berättar också att Svenska kyrkan kommer att utföra en avkristningsceremoni på platsen.

Västerås stifts biskop, Mikael Mogren, har engagerat sig i en insamling för att kunna köpa tillbaka “Guds hand” till Västerås.

– Jag tycker det är konstigt att den här typen av viktiga landmärken inte är säkrade på något sätt i det offentliga, säger han till P4 Västmanland.

– Det är ett väldigt intressant och spännande verk som finns att se på flera platser runt om i världen. Det förenar det judiska och kristna arvet med den moderna industrialismen, Guds hand lyfter människan som blickar ut över världen, säger Mikael Mogren till VLT.

Frej Berglind Drake, som är intendent för offentlig konst på Västerås stad, säger till tidningen att han har blivit kontaktad av många västeråsare som har reagerat på att skulpturerna har monterats ner. Det säger mycket om hur värdefulla de är för staden, menar han.

– Konsthistoriskt sett är de också av stort värde, Carl Milles och Carl Eldh är några av våra största svenska skulptörer och när det gäller “Guds hand”, skulle jag säga att det är Carl Milles främsta verk.

Även om skulpturen i Västerås är en av få repliker av det större originalverket i Eskilstuna tror Berglind Drake att den betingar betydande värden på en auktion.

Men enligt Västerås kulturchef, Niclas Lindberg, kommer staden inte att köpa in skulpturerna.

– Inte minst ”Guds hand” är mycket uppskattad och ett värdefullt inslag i den offentliga miljön, men Västerås konstmuseum och kulturnämnden har inte de finansiella muskler som sannolikt skulle krävas för ett inköp, uppger han för VLT.

Vi driver en helt annan verksamhet än vad KFUM gjorde och vill nu därför ta bort alla kristna förtecken.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier