Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Gud, helvete och musik i fokus när Stakset mötte Winnerbäck

Himmel och helvete, universums mysterier och kändisskapets baksidor var saker som diskuterades då artisten Lars Winnerbäck gästade Sebastian Staksets podd.

– Bibeln handlar mycket om skuld och förlåtelse. Jag tycker att det är bra att skriva om, sade Winnerbäck.

Nyheter · Publicerad 13:42, 5 jun 2020

Han är inte bara känd för sina personliga textrader och stora popularitet, utan även för att vara sparsmakad med intervjuer. Men när Sebastian Stakset frågade Lars Winnerbäck om han ville vara med i hans podd sade han ja.

– Det är en stor dag för mig i dag. Jag har verkligen följt dig och beundrar dig. Du är en av de artister som jag har sett upp till, säger Stakset i podden.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag trodde kanske inte att du visste vem jag var ens, säger Lars Winnerbäck angående Sebastian Staksets förfrågan.

Den numera frälsta hiphop-artisten berättar att han rörts till tårar av Lars Winnerbäcks låt ”Om du lämnade mig nu” och Lars Winnerbäck berättar i sin tur att han har följt Sebastian Stakset.

Samtalet mellan de båda musikerna är avslappnat och ärligt och rör allt ifrån kärlek och föräldraskap till pengafixering och status.

– Det är mycket som går sönder på kändisskapets altare, säger Sebastian Stakset och får medhåll av Lars Winnerbäck.

Linköpingssonen, som ska ha sålt över en miljon skivor, berättar att han själv har tvingats lära sig att hantera kändisskapet på ett mer moget sätt.

– Jag tror att det kanske kostade en skilsmässa. Och ganska många år efter att vi hade separerat var det så mycket skuldkänslor samtidigt som karriären var i full fart, säger han.

Winnerbäck berättar att det jobbigaste var att separera med ett barn och insikten av att han inte gjorde allt helt rätt.

– Det var svårt att vara i det där mörkret och navigera, säger han.

Samtalet handlar även om Gud och kristen tro.

– När man lyssnar på din musik så känns det i vissa låtar som om du ropar på Gud. Har du någon dialog med ”The big guy”? säger Sebastian Stakset.

– Nja, inte direkt någon sådan dialog. Jag använder inte direkt gudsbegreppet, säger Winnerbäck.

Stakset påpekar dock att Winnerbäck i en låt sjunger ”sa jag att jag har min förtröstan i Jesus och den helige Anden”.

– Jag tycker om de bilderna. Bibeln handlar mycket om skuld och förlåtelse. Jag tycker att det är bra att skriva om, säger Winnerbäck.

I tidigare intervjuer har Lars Winnerbäck sagt att han tror på Gud. Nu förklarar han att han tror att Gud är kraften i livet på något sätt – kraften som vetenskapen inte kan förklara.

Han säger vidare att han på ett sätt tror på himmel och helvete.

– För mig är det väldigt konkret. Jag tänker inte att det är något som plötsligt dyker upp efter livet, utan något som finns hela tiden. Och du har ju verkligen varit där, i helvetet, och vet hur man tar sig dit. Och jag känner att jag också har varit där – kanske inte lika djupt och i samma korridorer som du – men man vet hur man tar sig dit och därifrån.

På samma sätt är himlen här redan nu, enligt Winnerbäck.

– Är du schysst mot dig själv och andra så kommer du närmre himlen på något sätt, säger han.

Evangelisten Sebastian Stakset kommer här fram i intervjun då han börjar prata om hur Gud kom ner till jorden utan att människorna förstod att det var han.

Lars Winnerbäck lyssnar men undrar sedan hur Sebastian trivs i kyrkan och säger att han tänker sig att den är full av maktstrukturer.

– Jag har mött sådana människor. Men så ska jag också säga att de snällaste, finaste, renaste människorna som jag har mött i hela mitt liv har jag mött just i kyrkan. Trots att jag själv många gånger har betett mig som ett svin har jag gång på gång fått förlåtelse och en kram.

Musikerna kommer återigen in på frågan om vetenskapen och saker som är svåra att förklara. Ifall jorden bara hade legat lite närmare solen hade vi brunnit upp, konstaterar Stakset.

– Verkligen. Det finns mycket man kan bli religiös av, säger Winnerbäck.

I ett Instagraminlägg beskriver artisten samtalet med Sebastian Stakset.

”Fint möte! Försökte svara på frågor, men hade egentligen massa frågor jag ville ställa själv. Kanske får jag tillfälle nån gång framöver”, skriver han.

I podden ”Helt ärligt” möter Sebastian Stakset olika kändisar. Han har hittills intervjuat Ola Rapace, Sanna Lundell, Leo ”Kinesen” Carmona, Jan Emanuel Johansson, Hanna Alström, Magnus Hedman och Lars Winnerbäck.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...