Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Gud bär mig genom livets alla skeden”

Tillsammans med sin fru Millan Holm släppte Erik Tilling nyligen en tonsättning av Psalm 91. Det är en psaltarpsalm som ligger honom extra varmt om hjärtat just nu.

– Den handlar om att välja Guds beskydd oavsett omständigheter – lite som ett andligt immunförsvar, säger han.

Nyheter · Publicerad 17:33, 30 jul 2020

Vad gör du i sommar?

– Vi befinner oss i stugan nära vatten. Här brukar vi vara under somrarna så det är ingen större skillnad i år jämfört med tidigare år.

Hur påverkar coronakrisen dig som musiker?

– Jag har under 20 års tid regelbundet rest till landets kyrkor men i och med pandemin ställdes alla planerade konserter in så det är lite ovant att inte vara borta på helgerna. Tyvärr påverkar det ekonomin också då jag levt delvis som frilans.

Hur använder du tiden?

– Jag ägnar mer tid med min familj vilket är den bästa investeringen och jag hinner reflektera över tillvaron och framtiden. Jag hinner också spela mer gitarr vilket är bra för skapandet.

Vad händer framåt?

– Ja, vem vet det? Man får ta en dag i taget och planera för hur man önskar att det ska se ut efter pandemin. Det enda vi kan vara säkra på är att Gud är ständigt närvarande trots livets ojämnheter.

Har du något fint sommarminne som du kan dela med dig av?

– Jag var i min barndom på Gotland varje sommar. Jag växte upp i Ireviken, tre mil norr om Visby. Mina morföräldrar hade stuga där. Det är troligen därför jag fäst mig så vid den irländska fromhetstraditionen med all dess vackra naturlyrik.

Vad gör du om du får en stund för dig själv?

– Jag ger mig ut på en skogspromenad med exempelvis en ljudbok i lurarna. Det är ett bra sätt att sortera tankar, komma ifatt min själ och samtala med Gud.

Vilket bibelord betyder lite extra mycket för dig just?

– Jag och min fru Millan Holm släppte precis en tonsättning av Psalm 91. Den talar lite extra i dessa tider. Den handlar om att välja Guds beskydd oavsett omständigheter – lite som ett andligt immunförsvar. Det är givetvis ingen garanti mot olyckor, men mitt val att tillhöra Gud bär mig i livets alla skeden.

Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

– Jag läser Psaltaren varje dag, men annars lyssnar jag just nu på ”Skärmhjärnan” av psykiatrikern Anders Hansen. Det är en hel del referenser till evolutionen, men man får se till andemeningen. Den innehåller många viktiga insikter om vår tids beroende av mobil och uppkoppling.

Vart åker du helst på semester i Sverige?

– Till sommarstugan. Eller till västkusten och öarna Öckerö, Hönö och Fotö. Jag träffade min hustru där för första gången för många år sedan.

Vilken bön ligger på ditt hjärta just nu?

– Att vi ska få behålla hälsan. Många är rädda för att bli sjuka och lever dessutom i ekonomisk ovisshet just nu. Men som min frus farfar brukade sjunga: ”Om hälsan jag äger, är jag mer än miljonär.”

Film eller bok

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd

Nöjespark eller park

Podd eller musik

Tält eller hotell

Glass eller grillat

Borta eller hemma

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00