Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Grupper stormar mot partipolitik i kyrkan

Det behövs inga partipolitiska nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, utan det räcker med de tre rent kyrkliga som redan finns. Det skriver ordförandena för de tre grupperna i Aftonbladet.

Att politiska partier dikterar villkor för en kyrkas teologi och tro sker annars endast i diktaturer, skriver de.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 sep 2021

”Våra tre grupper rymmer en spännvidd av uppfattningar som alla ryms inom Svenska kyrkan och därmed behövs inte sekulära partier för att behålla bredd och plats för oliktänkande. Våra obundna grupper bidrar själva till full mångfald i Svenska kyrkan”, skriver företrädare för Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och Öppen kyrka – en kyrka för alla (Öka).

Debattartikeln går till hårt angrepp mot alla nomineringsgrupper som inte liksom de egna är helt oberoende av partipolitik: tre riksdagspartier och fem nomineringsgrupper med tydlig anklnytning till riksdagspartier.

”Det är unikt att politiska partier har inflytande och kan diktera villkor för en kyrkas teologi och tro. Det sker endast hos diktaturer i andra länder,” skriver Amanda Carlshamre för Posk, Margareta Karlsson för Öka och Maria Andersson för Frimodig kyrka.

”Det här är en fullständig anomali sett till kyrkans frågor som rör gudstjänst, diakoni, mission, teologisk och liturgisk undervisning.”

De tre menar att en politisk sekulär utgångspunkt leder snett när det handlar om att leda ett kristet samfund.

”I årtionden har vi sett en valrörelse färgad av politiska slagord och kamp mellan partier som nyttjar kyrkovalet som generalrepetition inför den allmänna valrörelsen. Grupper ställer sig mot varandra och stänger varandra ute.”

Alternativet, skriver de, är att rösta på någon av de obundna nomineringsgrupper ”som vill att kyrkans liv ska formas utifrån teologi och kyrkosyn, som vill ha kyrkan fri från partipolitiskt styre och i stället med trons gemenskap ta ansvar i Svenska kyrkan.”

Även om de tre grupperna har olika teologiska inriktningar och syn på hur Svenska kyrkan bäst ska styras har de ett gemensamt fokus på gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, skriver ordförandena.

”Kyrkan har ett uppdrag givet av Gud att gå ut med evangeliet i varje tid, att stå på de utsatta och förtrycktas sida och ge vidare den kärlek och omsorg vi fått genom att Jesus Kristus tog på sig vår skuld och skam och gav oss liv.”

Ett parti som överväger att lämna kyrkopolitiken är Sverige­demo­kraterna. Det sade parti­ledaren Jimmi Åkesson till Kyrkans Tidning i augusti.

– Vi har precis fattat beslut om att vi efter valet i höst ska utreda frågan. Men det är en förutsättningslös diskussion som vi tar efter kyrkovalet, sade han, samtidigt som han tillade att partiet ”inte kan lämna styret av Svenska kyrkan helt fritt åt Socialdemokraterna”.

Själv tycker han inte att det är en ”jättestor fråga”.

– Det är människor det handlar om och det kan till och med kännas mer ärligt om man vet vilka grundvärderingar som styr.

Vi har precis fattat beslut om att vi efter valet i höst ska utreda frågan.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier