Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

– Det är en grotesk situation man lever i på Kuba och det är klart jag tar med mig kunskapen om det, utifrån den erfarenhet jag fick av att bli förhörd och sitta fängslad, säger Aron Modig (KDU). Foto: Ulf Palm / Scanpix

”Grotesk situation på Kuba”

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 aug 2012

KDU-ledaren Aron Modig kommer inte att kunna återvända till Kuba för att träffa medlemmar av oppositionen. Men han tycker det är bra om vanliga svenskar reser dit och med sin närvaro hindrar Kuba från att bli ett än mer isolerat land.
– Att åka dit och bara hålla sig inne på sin resort kanske inte ger så mycket, men jag tror allt utbyte mellan utlänningar och vanliga kubaner är av godo. Så för den sakens skull är resorna bra, även om pengarna i första hand går till regimen, säger Aron Modig till Världen idag.

Det har gått drygt två veckor sedan ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) återvände till Sverige efter den Kubaresa som fick ett så tragiskt slut. Aron Modig hade bara varit i Kuba i tre dagar när den bil han färdades i  kraschade på en landsväg den 22 juli. Två av hans medpassagerare avled – oppositionsledaren Oswaldo Payá och dennes kollega Harold Cepero. Den som körde bilen, spanjoren Ángel Carromero, är kvar i häkte i Kuba.
Ángel Carromero har till kubansk media sagt att det rörde sig om en singe­lolycka, medan Aron Modig förklarat att han inte minns händelseförloppet eftersom han först dåsade i bilen och sedan svimmade av i kraschen. Oswaldo Payás familj har krävt en oberoende utredning, då de anser sig ha bevis för att ytterligare en bil var inblandad i kraschen.

Aron Modig säger att han inte har haft någon kontakt med Oswaldo Payás familj efter hemresan till Sverige, men hoppas att han kommer ha det framöver. Han vet heller inget om Ángel Carromero, som riskerar flera år i kubanskt fängelse om han döms för vållande till annans död i trafiken.
Innan Aron Modig tilläts återvända till Sverige förhördes han under flera dagar om sitt besök och om sina kontakter med oppositionen.
Kubanska media gjorde ett stort nummer av att svensken rest in på turistvisum och haft med sig 4 000 euro för att överlämna till familjer vars försörjare fängslats för sina politiska åsikter. Pengarna kom från Kristdemokratiskt internationellt center (KIC), som under flera år stöttat fria journalister, fängslade oppositionella och den kristdemokratiska rörelsen i Kuba.
– Det är en grotesk situation man lever i på Kuba och det är klart jag tar med mig kunskapen om det, utifrån den erfarenhet jag fick av att bli förhörd och sitta fängslad. Det blir oerhört konkret hur stora skillnaderna är i systemen, med tanke på att jag åkte dit för att stötta de krafter som arbetar för mer frihet och demokrati, säger Aron Modig.

Sverige ger inget statligt, officiellt stöd till demokratirörelsen i Kuba. Men de partinära organisationerna KIC och Swedish international liberal center (Silc) har i flera år haft en dialog och ett utbyte med oppositionen i Kuba, både genom att stödja oberoende media och genom att ge människor möjlighet att kommunicera fritt med omvärlden.
– Man ska komma ihåg att vanliga kubaner inte har någon alls information från omvärlden, utan allt man hör på radio eller ser på tv kommer från statliga media. Internet finns bara på hotellen och det är väldigt dyrt. Så det är en enorm isolering som människor lever under, säger Aron Modig.

Vid sitt besök i Kuba 2009 träffade han oberoende journalister. Denna gång var syftet att ge moraliskt stöd men också att ha ett samtal om demokrati med personer inom Oswaldo Payás organisation Movimiento cristiano liberación.
– Det handlade om att diskutera kring vad som är demokrati, hur det fungerar och vilka som är de viktigaste delarna i ett demokratiskt system, berättar Aron Modig.
– Det är sådant som vi tar för givet för att vi lever i det samhälle vi gör, men som är viktigt att få uttrycka och tala om när man levt hela sitt liv i en annan typ av system. Är man politiskt aktiv i Sverige, och har man som jag flera års erfarenhet av partiarbete, då har man mycket att lära ut. Vårt politiska system är en av de mest välfungerande demokratierna i världen, och all erfarenhet och kunskap om det systemet är oerhört värdefull.

Det man kan göra i dagsläget, menar han, är att om och om igen sätta fokus på Kuba.
– Kubanerna själva efterfrågar mer internationellt fokus på Kuba, för i viss mån sätter det en press på regimen.
Själv kommer han att försöka utöka sitt engagemang för människor i ofria samhällen.
– Arbetet för mer frihet och demokrati runt om i världen är något jag kommer att vara mer engagerad i framöver, utifrån vad jag kan göra, nämligen att driva opinion.

Aron Modig är tacksam att han överlevde bilkraschen i vilken oppositionsledaren Oswaldo Payá omkom 22 juli. Foto: Minint

Bibliska värden återvänder i coronas spår

Ledare Många länder har de senaste veckorna infört drastiska begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet.... onsdag 1/4 00:00

Kraftfullt försvar för fåken

Språk. Det hotade ordet fåk — som provinsiellt betyder yrsnö eller snöstorm — är det i särklass hittills... måndag 30/3 07:00

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som... onsdag 1/4 00:10

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som...