Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Grön omsvängning nagelfors: ”Regeringen mutade Preem”

Att Preem får gratis utsläppsrätter från staten och samtidigt ändrat sig från satsning på olja till biobränsele tyder på att Preem ”mutats”. Det menar den konservativa debattören Rebecca Weidmo Uvell som granskat regeringens hantering av frågan.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 mar 2022

I september 2020 drog Preem från en dag till en annan tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi – planer som mötts av kraftig kritik från miljörörelsen och riskerat att utlösa en regeringskris mellan S och MP.

Kort därpå tillkännagav företaget att det i stället skulle bygga en bio­bränsleanläggning.

Beslutet att dra tillbaka ansökan omgärdades av spekulationer om politiskt fulspel. Inte minst för att det föregicks av personliga möten med klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare, och en mejlväxling med regeringskansliet. Där hade man diskuterat årtgärder som att skärpa reduktionsplikten (det vill säga den del av bensin och diesel som måste vara biobränsle) och öka stödet till förnybar drivmedelsproduktion.

För detta prickades regeringen av riksdagens konstitutionsutskott i november 2020. 

– KU ifrågasätter lämpligheten i kommunikationen mellan Preem och miljödepartementet, sade KU:s ordförande Karin Enström (M) till Expressen.

En del analytiker har ställt sig bakom Preems egen förklaring till den plötsliga omsvängningen: Kommersiella överväganden pekade mot att investeringen i en fossil restprodukt, tjockolja, i längden skulle stå sig slätt mot ett kraftfullt skifte till förnybart.

Men den konservativa debattören Rebecca Weidmo Uvell drar sig inte för att kalla regeringens olika incitament till Preem för en ”muta”.

Hon har de senaste veckorna skärskådat den politiska hantering som renderat Preem gratis utsläppsrätter och löfte om framtida intäkter genom en ökad reduktionsplikt.

Trots att Preem är Sveriges tredje största utsläppare av växthusgaser så får företaget nämligen gratis utsläppsrätter, värda en kvarts miljard kronor, med argumentet att verksamheten är förhållandevis koldioxideffektivt.

”Våra pengar, på grund av rege­ringens muta av världens högsta reduktionsplikt, kommer att betala biobränslefabriker som sedan kommer utöka verksamheten och sälja till hela EU”, skriver hon.

”Detta innebär inte bara att regeringen gett dina och mina pengar via en lag till Preem för att garantera inbetalningar till deras investeringar. Det innebär också att med en reduktionsplikt på 28 procent och 66 procent 2030 så kommer ett saudiskt ägt oljebolag med fullständig marknadsdominans i realiteten vara de som bestämmer pumppriset i hela Sverige”.

Världen idag har sökt miljödepartementet för en kommentar till Rebecca Weidmo Uvells beskrivning av regeringens hantering av frågan, men har i nuläget inte fått svar.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier