Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Grimmark om kampen för samvetsfrihet: ”Det var värt det”

Barnmorskan Ellinor Grimmark har valt att stå upp för sin personliga övertygelse om att inte utföra abort, ett beslut som kostat henne möjligheten att utöva sitt yrke i Sverige. Men trots påhopp tvekar hon inte om det rätta i att stå upp för samvetsfrihet.

– Gud bad mig gå den här vägen och han har verkligen varit med, säger hon.

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 dec 2021

Ett av de ämnen som uppmärksammas under Livets söndag, som infaller den tredje söndagen i advent, är samvetsfrihet. En rättighet som i Sverige kommit att sammankopplas med barnmorskan Ellinor Grimmarks kamp att få utöva sitt yrke utan att behöva assistera vid abortingrepp.

Världen idag kontaktar Ellinor Grimmark i samband med Livets söndag för att höra hur hon i efterhand ser på påhoppen som hon fick utstå då medier rapporterade om hennes beslut.

– Jag har aldrig sökt eller önskat uppmärksamhet, jag gjorde bara det jag upplevde Gud bad mig göra, säger Ellinor till Världen idag.

– Om man inte ser eller förstår den andliga delen blir det förstås svårt att se hur det kunde ha varit värt allt.

Var det värt det?

– Absolut. Jag fick privilegiet att vara mitt i Guds plan, säger hon.

Det var i samband med att Ellinor Grimmark själv blev mamma som hon upplevde en längtan efter att vara med när människor kommer till världen. Efter ett tiotal år i sin mammas cateringfirma började hon därför studera till barnmorska.

– Det är en lång väg att gå. Först läser man tre år till sjuksköterska, sedan jobbar man en tid innan ytterligare ett och ett halvt års studier väntar.

I början av 2014 var Ellinor färdigutbildad och sökte arbete som barnmorska i Region Jönköping. Där nekades hon dock anställning på grund av sitt nej till att utföra abort, ett ingrepp som enligt hennes övertygelse utsläcker mänskligt liv. Ellinor hävdade då sin rätt till samvetsfrihet och har under flera år prövat frågan i ett flertal rättsliga instanser, som dock inte gett henne rätt.

Själv är hon övertygad om att samvetsfrihet inte skulle bli till bekymmer för svenska arbetsgivare, då barnmorskor har så många olika arbetsuppgifter.

– De vill inte ha mig där därför att jag har ”fel” åsikt, säger hon.

Region Jönköping krävde henne dessutom på 1,6 miljoner i rättegångskostnader.

– Det såg ut som vilket brev som helst. Fakturan skulle vara betald inom två veckor, berättar hon.

– Jag och min man satte oss ner och frågade Gud hur han tänkt att vi skulle lösa det här.

Men Gud visade sig ha läget under kontroll och många människor slöt upp med ekonomiska gåvor, berättar Ellinor.

– Pengarna som samlades in räckte till att betala både mina och Lindas [Steen, barnmorskekollega som också drivit rättsliga processer om samvetsfrihet; red anm] rättegångskostnader. Dessutom blev det pengar över, vilket fick mig att tänka på det under som Jesus gjorde med bröden och fiskarna.

I hopp om att förverkliga sin vision om att arbeta som barnmorska ringde hon till en klinik i Norge, där samvetsfrihet inom vården accepteras.

– Jag kände mig inte speciellt kaxig när jag ringde, men det enda de frågade var när jag kunde börja arbeta samt hur mycket jag ville jobba.

Sedan snart fem år tillbaka är Ellinor med familj bosatta i södra Norge, där hon arbetar som barnmorska inom förlossningsvården.

– Det har gått bra, hela familjen trivs här, säger hon.

Det enda de frågade [i Norge] var när jag kunde börja arbeta samt hur mycket jag ville jobba.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier