Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

TT Foto: Ellinor Grimmark.

Grimmark förlorade i första instans

Domen i fallet där barnmorskan Ellinor Grimmark stämt Region Jönköpings län har kommit. Och rätten går på regionens linje och nekar barnmorskan skadestånd. Men rätten skriver i domen att man inte prövat samvetsfriheten.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 nov 2015

Ellinor Grimmark nekades en utlovad anställning efter att hon meddelat att hon av samvetsskäl inte kan medverka vid aborter. Jönköpings tingsrätt bedömer att villkoret att "en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt".

Region Jönköpings län åläggs därmed inte att betala Grimmark skadestånd. Enligt domen är diskrimineringslagen ett tillräckligt skydd för religionsfriheten.

Rätten fastslår visserligen att kravet att medverka vid aborter missgynnar personer med viss religion eller annan trosuppfattning. Men man godtar regionens motivering att all relevant personal vid en klinik ska kunna utföra aborter. 

Trots att samvetsfrihet och religionsfrihet är två olika rättigheter i internationella deklarationer menar tingsrätten att det i det här fallet inte går att ”skilja på rätten till religionsfrihet resp. till samvetsfrihet” med hänvisning till barnmorskans tro.

Jönköpings tingsrätt har alltså enligt domen inte prövat barnmorksans rätt till samvetsfrihet.
"Det finns alltså inte anledning för tingsrätten att särskilt pröva om Ellinor Grimmarks samvetsfrihet har kränkts", skriver man.

Grimmark och hennes juridiska ombud har redan sedan tidigare sagt att man vid ett eventuellt nederlag kommer att överklaga. En överklagan ska ha inkommit till hovrätten senast 3 december. 


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier