Nyheter

Greta Thunberg döms efter klimataktion

Intresset för rättegången mot Greta Thunberg var stort.
Intresset för rättegången mot Greta Thunberg var stort.

Klimataktivisten Greta Thunberg döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, meddelar Malmö tingsrätt.– Det stämmer att jag var där den dagen och det stämmer att jag fick en befallning som jag inte lyssnade på, säger Greta Thunberg i rätten.

Publicerad Uppdaterad

Det var den 19 juni i år som Greta Thunberg tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö. Enligt åtalet har Greta Thunberg vägrat lyda polisens order om att lämna platsen.

I rätten nekade Greta Thunberg till brott.

– Mitt handlade är försvarligt, säger Greta Thunberg.

Hon hänvisar till att hon handlat i nöd på grund av klimatkrisen.

– Klimatkrisen hotar liv, hälsa och egendom, säger hon.

Men det är ett argument som rätten inte köper, klimatkrisen friar henne inte från ansvar.

Åklagaren visade en film i rättssalen där man ser Greta Thunberg och andra unga sitta i oljehamnen och blockera vägen. En polis säger att de ska flytta på sig och frågar återigen om de har förstått vad som gäller och om hon har hört befallningen.

I en annan filmsekvens säger polisen att hon har en sista chans att flytta på sig och att de kommer anmäla henne om hon inte gör det.

I rätten sade Greta Thunberg att hon uppfattat polisens uppmaning.

– Vi var lugna, vi skadade ingen människa och ingen egendom, säger hon.

En polisman som var med på platsen vittnar om att aktivisterna inte hade sökt om tillstånd för demonstrationen. Enligt honom var det nio personer som satt på vägen, och en person hade också hoppat upp på en bil.

Efter ett tag fattades beslut om att flytta på demonstranterna eftersom de hindrade trafiken.

Greta Thunberg döms till 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Utanför tingsrätten finns flera personer för att ge sitt stöd till Greta Thunberg, bland andra från Ta tillbaka framtiden. Även personer från Fridays for future var på plats.

Minst två andra personer som deltog i aktionen har också åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. De kommer att ställas inför rätta senare i augusti.

Powered by Labrador CMS