Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Regeringen har låtit Folkhälsomyndigheten styra i stället för att ta kontrollen själv, menar kritiker i TV4:s granskning. På bilden ses inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten under en coronapressträff i mars förra året. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Granskning: Intern kritik mot regeringens coronahantering

Det råder stark intern kritik i Rosenbad mot regeringens krishantering under pandemin, uppger TV4 Nyheterna.

”De har låtit Folkhälsomyndigheten springa solo i den största krisen sedan andra världskriget”, menar en källa i regeringskansliet enligt tv-kanalen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 mar 2021

TV4:s kartläggning av regeringens krishantering under pandemins inledande månader har gjorts med hjälp av interna källor i Rosenbad. Nu rapporterar tv-kanalen om stark kritik mot bristande styrning och handlingskraft. Kritiken innefattar senfärdighet att komma igång med testning, brist på skyddsutrustning samt misslyckande med att skydda äldre människor.

”Regeringen har organ för informationsgivning. Men var ligger den operativa hanteringen? Det är den som är tvålen i badkaret”, säger en källa i regeringskansliet, enligt TV4.

Den 28 februari 2020 slog WHO fast att det går att stoppa covid-19-spridningen genom att testa och isolera. Först två månader senare, den 3 maj, beordrade regeringen 100 000 tester per vecka. TV4 Nyheternas inslag innehåller flera exempel där kritikerna menar att regeringen agerat för sent.

I inslaget målas Sveriges krisorganisation upp som något som främst är respektive expertmyndighets ansvar. Regeringen kliver in i handlingen först när det är uppenbart att den behövs, enligt granskningen.

Aud Sjökvist, som av den dåvarande regeringen utsågs till utredare av Västmanlandsbranden 2014, ser paralleller med tidigare kriser som tsunamikrisen 2004 och flyktingkrisen 2015.

– Det är precis samma brister, samma räddhågsenhet och avvaktande attityd. Man är ”sena på bollen”, då blir hela krishanteringen därefter. Det blir svårt att hämta in när man kommer i gång för sent, säger hon till TV4 Nyheterna.

Aud Sjökvist menar även att den svenska lagstiftningen är begränsande.

– Regeringen måste kunna ta över delar av det operativa ansvaret när det blir en kris, det kan man inte i dag enligt gällande regelsystem.

Men TV4 Nyheternas politiska reporter Ann Tiberg anser att lagstiftningen inte fråntar regeringen något ansvar.

– De har alltid ett ansvar, säger hon i TV4.

TV4 Nyheterna uppger att man under två veckors tid sökt regeringens presschef för en kommentar till uppgifterna i granskningen, utan att få svar.

– Det har funnits en väldig ovilja att prata om det här, faktiskt under hela krisen, kommenterar Ann Tiberg.

Även Världen idag har sökt regeringskansliet för en kommentar, i skrivande stund utan att få svar.

Man är ”sena på bollen”, då blir hela krishanteringen därefter. Det blir svårt att hämta in när man kommer i gång för sent.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier