Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Granskning fortsätter: Twitter har blockerat konservativa

En granskning visar att Twitter medvetet portat opinionsbildare med konservativa värderingar. Nye ägaren och vd:n Elon Musk sägs ”städa upp” och utlovar kursändring i riktning åsiktsfrihet.

”Det kommer att bli mycket bättre”, skriver Musk.

Nyheter · Publicerad 16:00, 15 dec 2022

Twitters vd och ägare Elon Musk fortsätter sitt arbete med att se över sajten och avslöjar nu hur långt tidigare chefer har gått i sin iver att diskret blockera konservativa åsikter på den sociala plattformen. De så kallade Twitterfilerna innehåller färska bevis som avslöjar hur konservativa åsiktsbildare, till synes diskret, portades från webbplatsen trots att de inte bröt mot regler eller policyer.

Bari Weiss, tidigare redaktör på New York Times, är en av journalisterna som anlitats av Elon Musk för att granska hur modererandet på Twitter har gått till. Weiss uppger att flera anställda på Twitter bekräftat att den sociala plattformen haft ”hemliga svarta listor” som gav chefer möjlighet att stänga ned användarprofiler på lös grund.

Ett exempel på blockering är behandlingen av det konservativa kontot Libsoftiktok, som i skrivande stund har cirka 1,4 miljoner följare. Libsoftiktok:s skapare Chaya Raichik blev under 2022 avstängd från Twitter vid inte minde än sex tillfällen. Twitter har upprepade gånger anklagat Raichik för att ha brutit mot Twitters policy mot ”hatfullt beteende”.

Ett internt dokument visar dock att Chaya Raichik inte brutit mot någon enda policy. Men Twitter hävdade att hennes inlägg uppmuntrade till onlinetrakasserier av ”sjukhus och medicinska leverantörer” genom att ”insinuera att könsbejakande sjukvård är likvärdigt med barnmisshandel”, uppger CBN News.

I en tweet uttrycker Libsoftiktok nu tacksamhet över att Twitters nye ägare Elon Musk ”städar upp” på den sociala plattformen.

”Twitter kommer inte att vara perfekt i framtiden, men det kommer att bli mycket bättre”, svarar Musk.

Ett annat exempel är Stanfords Dr Jay Bhattacharya som hävdade att covidrestriktioner skulle skada barn, skriver Bari Weiss. Twitter hindrade i hemlighet hans tweets från att nå ut, enligt Weiss.

Twitter har tidigare förnekat att man tillämpat avstängningar baserade på åsikter eller ideologi.

Elon Musk försvarar Twitters tidigare vd Jack Dorsey och hävdar att denne var ”omedveten om systematisk partiskhet”.

Twitter kommer inte att vara perfekt i framtiden, men det kommer att bli mycket bättre.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00